7 Ekim 2024 Pazartesi

Arslantepe Höyüğü,  UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi

Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Anadolu'daki ilk şehir-devletin kurulduğu yer sayılan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine dahil edildi.

Anadolu'daki ilk şehir-devletin kurulduğu yer sayılan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine dahil edildi.

Arkeofili'de yer alan habere göre duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla bilinen ve 2014'te Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü, kalıcı listeye dahil edildi.

Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin izlerini barındırıyor.

Çin'in ev sahipliğinde online olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu'nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi.

Arslantepe Höyüüğü ile birlikte Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilen yer sayısı 19'a çıktı. Söz konusu kültür varlıkları şu şekilde:

▪ İstanbul'un Tarihi Alanları
▪ Nevşehir, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya
▪ Sivas, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
▪ Çorum, Hattuşa: Hitit Başkenti
▪ Adıyaman Nemrut Dağı
▪ Antalya, Muğla, Xanthos-Letoon 
▪ Denizli, Hieropolis-Pamukkale
▪ Karabük Safranbolu Kenti
▪ Çanakkale Troya Arkeolojik Siti
▪ Edirne, Selimiye Camii ve Külliyesi
▪ Konya, Çatalhöyük Neolitik Kenti
▪ Bursa ve Cumalıkızık:Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu
▪ İzmir, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı
▪ Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri
▪ İzmir, Efes
▪ Kars, Ani Arkeolojik Alanı
▪ Aydın, Afrodisyas Arkeolojik Alanı
▪ Urfa, Göbeklitepe
▪ Malatya, Arslantepe Höyüğü