23 Eylül 2024 Pazartesi

Arkadaşları ve ESP'liler Erol Tuğlu'yu andı

ESP'li devrim emekçisi Erol Tuğlu'nun arkadaşlarıyla partili yoldaşları Kocamustafapaşa'da buluştu. Tuğlu'yu anlatan arkadaşları, onun sessiz, derin duruşuna, mütevazi, böbürlenmeyen kişiliğine dikkat çekti.

Devrim emekçisi ESP kurucu üyesi Erol Tuğlu, yaşamının büyük bir kısmını geçirdiği Kocamustafapaşa'da anıldı. Yeni Yaşam Derneği'nde gerçekleştirilen buluşmaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ESP İl Başkanı Hatice Deniz Aktaş da katıldı.

Kocamustafapaşa'da yıllarca birlikte mücadele ettiği arkadaşları ve partili yoldaşları Erol Tuğlu'yu anlattı. 1 Ekim 2021 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Tuğlu'nun, mücadeleci, disiplinli olduğunu söyleyen arkadaşları, anılarını paylaştı.

SUSER DİRENİŞİNE ÖNCÜLÜK ETTİ
Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde 1994 yılında Suser'in kapatılmasının ardından başlayan büyük işçi direnişine öncülük edenlerden biri olan Erol Tuğlu'nun iyi bir arşivci olduğunu, tüm yayınların arşivini tuttuğu anlatıldı. Çok çalışkan olduğunu, yoldaşlarının yanı sıra halkın Erol Tuğlu'yu çok sevdiğini belirterek, iyi bir sırdaş ve yoldaş olduğunu kaydetti.

'EROL DEYİNCE AKLIMA YÜRÜYÜŞ, AFİŞ, BİLDİRİ GELİYOR'
Bir arkadaşı da Erol denildiğinde aklına ilk gelenin yürüyüş, afiş asımı ve bildiri dağıtımı olduğunu, yoldaşlarını kollayan, gözetleyen biri olduğunu anlattı.

Bir dönem çalıştığı kahvede okey ve kağıt oyunu oynandığını fakat Erol Tuğlu'nun kısa sürede ortamı değiştirerek, kitap tanıtımları, sohbetlerin yapıldığı bir mekana dönüştürdüğünü söylendi.

'HER HAFTA ATILIM GAZETESİ GETİRİRDİ'
Bir arkadaşı da, "Sessizdi, derin bir duruşu vardı. Parkalı, sanki hep aynı şeyleri giyiyormuş izlenimi bırakırdı. Bize her hafta Atılım gazetesi getirirdi. İş yaparken çok titizdi" diye anlattı. Erol'u kaybettiklerinde çok üzüldüğünü anlatan arkadaşı, "Saygıyla anıyorum" dedi.

Erol Tuğlu'yu 2000'li yılların başında tanıdığını anlatan bir arkadaşı da, polise karşı çok uyanık, güvenlik önlemlerine dikkat eden bir kişi olduğunu, bu bakımdan kendisinden çok şey öğrendiğini söyledi.

ESP'Lİ YOLDAŞLARI TUĞLU'YU ANLATTI
1978 yılında lise öğrencisi olan Erol Tuğlu'nun faşizmi iyi tahlil ettiğini kaydeden ESP'li yoldaşları, "O dönemde edindiği güvenlikçi, illegal faaliyetin ihtiyaçlarının pekiştiği, sonrasında da bunu sürdürdüğü görünüyor. Buna bugün de ihtiyacımız var. Erol yoldaşın hayatı bize bu bakımdan çok şey öğretiyor" dedi.

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Dünyasında çok gürültü yapmayan, yanına gittiğinizde partiyi hissettiğiniz insanlardan biriydi" diye tanımladığı Erol Tuğlu'ya neden "Deli Erol" denildiğine ilişkin şu hikayeyi anlattı: "Davutpaşa Lisesinde boykot kararı alıyorlar. Geniş bir katılım oluyor. Boykotun ardından bütün öğrencileri bahçeye toplayan müdür, ileri geri konuşuyor. Erol yoldaş bulunduğu sıradan çıkarak müdürün yakasına yapışıyor. 'Deli Erol' denilmesinin nedeni budur."

Erol Tuğlu'nun yaptıklarını anlatmayan, böbürlenmeyen, mütevazi biri olduğunu söyleyen Tümüklü, "Parti emekçiliği yapan biriydi. O devrim emekçisiydi" diye anlattı.