25 Eylül 2024 Çarşamba

Arap işbirliğinde siyonist işgale devam

5 Arap devleti daha, siyonist İsrail'le anlaşma için sırada. Siyonist İsrail Başbakanı Netanyahu ise ilhak planından vazgeçmediklerini duyurdu. Netanyahu "Barışın topraklardan çekilmeyle tesis edilebileceği inancı artık yok, öldü. Bu inanç, gerçek barış, barış karşılığı barış, güçten doğan barış inancıyla değiştirildi" ifadelerini kullandı.

İsrail basınına yansıyan iddiaya göre Arap Birliği'ne üye 5 ülke İsrail ile diplomatik ilişki kuracak. 

The Jerusalem Post'ta yayınlanan habere göre Suudi Arabistan, Katar, Fas, Umman ve Bahreyn iki ülke arasında varılan anlaşmanın önümüzdeki aylarda getireceği sonuçlara göre İsrail ile normalleşme adımı atmaya hazırlanıyor.

Söz konusu anlaşmaya Umman ve Bahreyn desteğini duyururken Suudi Arabistan ve Arap Birliğinden anlaşmaya ilişkin bir açıklama gelmedi.

NETANYAHU İLHAKA DEVAM AÇIKLAMASI
İsrail ile BAE arasındaki telefon görüşmesiyle başlatılan normalleşme olarak tarif edilen Filistin'in işgalinin onaylanması anlaşması. 

Anlaşmanın duyurulmasının üzerinden daha bir kaç gün geçmişken, hükümetin haftalık toplantısının ardından Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada Netanyahu, Batı Şeria'daki bazı toprakların İsrail'e ilhak edilmesi planından vazgeçmediğini yineledi.

Netanyahu, "İlhak meselesinin plana (ABD'nin Yüzyılın Anlaşması Planı) dahil edilmesi konusunda ısrar eden benim. Bu planda da hiç bir değişiklik olmadı. Başkan Donald Trump da bu plana bağlı. Ben de müzakerelerin bu temelde olması konusunda kararlıyım." ifadesini kullandı.

BAE ile imzalanan anlaşmanın, İsrail'in herhangi bir toprak parçasından çekilmesini istemediğini vurgulayan Netanyahu, şu ifadelere yer verdi:

"Barışın topraklardan çekilmeyle (barış karşılığı toprak) tesis edilebileceği inancı artık yok, öldü. Bu inanç, gerçek barış, barış karşılığı barış, güçten doğan barış inancıyla değiştirildi. Artık bunu geçerli kabul ediyoruz."

NE OLMUŞTU?
İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmayı, ABD Başkanı Donald Trump "Devasa gelişme! İki büyük dostumuz tarihi barış anlaşmasını imzaladı. İsrail ve BAE bugün vardığı anlaşma ile Orta Doğu'da barışı sağlamak için tarihi bir anlaşmaya imza attı" ifadelerini kullanmıştı. 

Anlaşma gereğince, önümüzdeki haftalarda İsrail ve BAE'den delegelerin bir araya gelecek. Yatırım, turizm, direkt uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, sağlık, kültür ve elçiliklerin açılması gibi konular ele alınacak. Açıklamalara göre, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki diğer tüm ibadethanelerin tüm inançlardan kişilere açık olacak. 

BAE lideri Zayed, anlaşmayı, "Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, işbirliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı" şeklinde duyurması dikkat çekmişti.