25 Eylül 2024 Çarşamba

'Antep emniyet müdürü aferin almak için hukuku hiçe saydı'

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Antep'te parti yöneticisi ve üyesi 52 ismin gözaltına alınmasına ilişkin kente yeni atanan Emniyet Müdürü'nün bir yerlerden "aferin almak için hukuku hiç saydığını" söyledi.

Antep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 14 Kasım'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütü yöneticileri ve üyelerine yönelik operasyonda 52 ismin gözaltına alınması, partililerce kentteki Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması yapılarak protesto edilmek istendi.

Aralarında Urfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın da bulunduğu partililer, bu amaçla İl Örgütü binasından parka doğru yürüyüşe geçti. "Baskılar bizi yıldıramaz" pankart arkasında yürüyen HDP'lilerin önü bir süre sonra polislerce kesilerek, yürüyüş engellendi.

Bu nedenle HDP'li vekil Öcalan ile polis amirleri arasında tartışma çıktı. Açıklama yapmanın her bireyin anayasal hakkı olduğunu söyleyen Ömer Öcalan, açıklama yapıp dağılacaklarını belirtti.

Polis amiri ise bunun için önceden Valilik'ten izin alınması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Öcalan, "Bize karşı yapılanlar kabul edilir değil. Koçbaşıyla, helikopterlerle operasyon düzenliyorsunuz. Ne oluyor? Şov yapıyorsunuz. Yeni atanan emniyet müdürü bir yerlerden aferin almak için hukuku hiçe sayıyor" dedi.

Müzakereler sürerken bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi takviye edildi. Müzakereler sonucunda HDP'lilerin sadece İl Örgütü binası önündeki parkta açıklama yapmalarına izin verildi.

'ANTEP IŞİD'İN MERKEZİN DÖNDÜĞÜNDE NE YAPTINIZ?'
Burada konuşan HDP'li vekil Ömer Öcalan, kentte yapılan operasyonda HDP İl Eşbaşkanı'ndan partideki çaycıya kadar birçok kişinin gözaltına alındığını dile getirdi.

Buna karşı bir basın açıklaması yapmalarına dahi tahammül edilmediğini söyleyen Öcalan, "HDP bu ülkenin 3'üncü büyük partisidir. 5 yıl önce yaşananları hepimiz biliyoruz. İnsanları coplayan, gaz atan, darp eden birçok kolluk görevlisi şimdi Antep, Silivri, Sincan cezaevlerinde FETÖ'den tutukludurlar. Bu ülkenin yasalarını ihlal ediyorsunuz. Yasaları paçavraya çevirdiniz. Darbe anayasasına bile uymuyorsunuz.  Müdürlük açıklama yapıp operasyona 3 helikopter, 500 polisin katıldığını açıklıyor. Bu sadece bir şovdur. Kürt halkını sindirme ve bastırma hareketidir. Bu yapılanların 15 Temmuz darbe girişiminden farkı yoktur. Sizde halkın iradesini hedef alıyorsunuz. Emniyet Müdürü'nün niyeti bir yerlere mesaj vermek. Herhalde terfi etmeyi hedefliyor. Müdür Bey asıl terörü engellesin. Bu şehirde bir düğünde IŞİD terör örgütü tarafından onlarca insanımız katledildi. Ne yaptınız? Bu şehir IŞİD'in hücre yapılanmasının merkezine dönmüştü. O zaman ne yaptınız? Çıkın açıklayın. Biz yaptığımız siyasetin arkasındayız. Bizi şov odaklı operasyonlarla yıldıramazsınız" diye konuştu. 
 
Öcalan'ın açıklamalarının ardından partililer yeniden İl Örgütü binasına geçti. Polislerin parti binası çevresindeki bekleyişi ise devam ediyor.