23 Eylül 2024 Pazartesi

Antalyalı kafe-bar çalışanları: Ölüyoruz, işyerlerini açın

Koronavirüs nedeniyle çalıştıkları iş yerlerinin 170 gündür kapalı olduğunu söyleyen Antalyalı kafe-bar çalışanları, "Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükümetten" dedi.

Antalya'da koronavirüs pandemisi sırasında işsizlik ve yoksullukla baş başa bırakılan yüzbinlerce emekçiyi temsilen bir araya gelen Kent Emekçileri Dayanışması, Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ve Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası üyeleri, seslerini duyurabilmek için Eğitim-Sen Şube binasında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan turizm emekçisi Enes Keskin, "Şimdi mekanların ne zaman açılacağı belli olmamasına rağmen hükümet kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart'ta, ücretsiz izin nakdi yardımının ise 17 Mart'ta kesileceğini belirtti. İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. Şimdi o da kesiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kapanan dükkan yok" dediğini hatırlatan Keskin, "Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın" diye çağrı yaptı.

Keskin, "Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükümetten" diye belirtti.