30 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da Suruç anmasına yapılan polis saldırısına tepki

Ankara'da Suruç katliamının 7'nci yıldönümünde düzenlenen anma eylemine yapılan polis saldırısına tepki gösteren gençlik örgütleri, bu saldırıların gençliğin direnişini yıldıramayacağını vurguladı.

Gençlik örgütleri Suruç katliamının 7'nci yıldönümünde Ankara'da gerçekleşen anma eyleminde çok sayıda kişinin işkenceyle gözaltına alınmasına tepki göstermek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şubesinde basın toplantısı düzenledi. "Suruç için adalet, herkes için adalet" pankartının asıldığı basın toplantısında ilk sözü gençlik örgütleri adına İrem Naz Çelik aldı. 

ÇELİK: BU SALDIRILAR GENÇLİĞİN DİRENİŞİNİ YILDIRAMAZ
2015'ten bu yana süren adalet mücadelesinde katiller yargılanmazken Suruç yaralıları, aileleri, avukatları ve adalet mücadelesi verenlerin yargılandığını, tutuklamalar, işkenceler, gözaltılar, soruşturmalarla karşı karşıya kaldığını belirten Çelik, şöyle devam etti: "7 yıldır olduğu gibi bugün de 33 düş yolcusunu anmak ve Suruç'un hesabını sormak için sokaklarda, meydanlardaydık. Türkiye'nin dört bir yanından adalet arayışı için sokağa çıkanlara faşist devletin polisleri tarafından saldırıldı ve birçok arkadaşımız işkenceyle gözaltına alındı. Ancak bizler biliyoruz ki bu saldırılar ‘Suruç için adalet herkes için adalet' mücadelemizi ve gençliğin direnişini yıldıramayacaktır. Tıpkı Gezi'de sokağa çıkan milyonların; barikatlara direnen kadınların, gökkuşağının renklerini sokaklara taşıyan LGBTİ+'ların; patronların zulmüne karşı mücadele veren işçilerin, siyasi iradesi teslim alınmaya çalışılan yurtsever Kürt halkının direnişini yıldıramadıkları gibi."

GÖZLÜGÖL: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İHD Ankara Şube yöneticisi Tunahan Gözlügöl ise, Ankara'da özellikle son dönemde hak aramak için sokaklara çıkanların çok yoğun polis saldırısıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Gözlügöl, "Suruç 33 tane düş yolcusunun hayatını kaybettiği bir katliamdır. Tıpkı katliamın gerçekleştirenler gibi birçok sorumlu cezalandırılmamıştır. 2911 No'lu yasanın bu tür eylemleri koruma amacı güden bir kanun olmasına rağmen eylemleri engellemek üzerine kurulu bir hale geldi. İHD olarak polis şiddetinin ve bu sürecin her daim takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.