23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da sağlık emekçileri: Öfkeliyiz, çünkü tükendik

Ankara Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde hayatını kaybeden meslektaşlarını andı. Anmada, "Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü" denildi.

Ankara Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçilerini Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde "Öfkeliyiz; çünkü tükendik! Çünkü, ölüyoruz" şiarıyla andı.

Üzerinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğraflarının olduğu "Tükendik ölüyoruz" yazılı pankartın açıldığı anmada Ankara Tabip Odası'ndan Dr. Ayşe Uğurlu konuştu. Uğurlu, ilk vakadan itibaren sağlık emekçilerinin iktidara bir dizi uyarılarda bulunduğunu ancak dikkate alınmadıklarını belirtti. Uğurlu, "Siz aklı, bilimi ve bizleri dinlemeyerek hem halkımızın hem de sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye attınız" dedi.

Siyasi ve ekonomik kaygılar ile alınan kararlarla, yüzlerce sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Uğurlu, "Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilirdi ve siz önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan 'yaşam hakkımızı' ihlal ettiniz" diye belirtti.

'YARATTIĞINIZ KAOS SORUN VE ŞİDDET OLARAK DÖNDÜ'
"Salgının başından beri sürekli şeffaflık istedik ama hiçbir bilgiyi bizlerle paylaşmadınız" diyen Uğurlu, şöyle devam etti: "Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikayesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanımn hesabını kim verecek? Kişisel koruyucu malzeme herkes için ücretsiz ve adil olarak karşılanmalı, dağıtılmalıdır dedik ama ne yurttaşlarımız ne de sağlık çalışanları maskeye ulaşabildi. Beş maskeyi dağıtamadınız, yurttaşlarımız ve sağlık çalışanları kişisel koruyucu malzemeleri çok daha yüksek fiyatlarla, yarattığınız karaborsadan temin etmek zorunda kaldılar. Yaşanan kaos bizleri maalesef haklı çıkardı.

"Aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardık, gerekli çalışmaları yapın dedik. Grip salgınıyla birlikte Covid-19 yıkıcı bir etki yapar dedik. Tüm toplumun aşılanması gerekirken, temin edilen aşı sayısı risk gruplarının hemen hiçbirine yetmedi. Sağlık çalışanlarım bile risk grubunda saymadınız. Yurttaşlarımız, yaşanan bu kaosun içinde aşı bulabilmek için ASM'ler, eczaneler, hastaneler arasında dolaştı durdu. Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü."

Uğurlu, Covid-19'un meslek hastalığı sayılmasını istediklerinde samimiyetsiz bir şekilde konunun geçiştirildiğini söyledi ve "Biz yasa istiyoruz dedik, siz sağlık çalışanlarıyla alay edercesine, bir sayfalık yazıyla kamuoyunu yanıltmayı seçtiniz" diye belirtti.

Zihniyetin değişmesi gerektiğine dikkat çeken Uğurlu, "Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size 'Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz' diyoruz" şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, 2021'i mutluluk yerine hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin üzüntsü ile karşılayacaklarını dile getirdi.

'HAYATLARIMIZI KAYBETMEMİZİN SEBEBİ İKTİDARIN POLİTİKALARI'
Verilerin paylaşılmamasını toplumun "rehavet"e kapılmasında önemli bir etken olduğu değerlendirmesinde bulunan Bulut, "Kurum önlemlerinre belirsizlikler yaşanırken, aşıyla ilgili açıklama yapılmıyor. Başından bu yana hayatlarımızı kaybetmemizin sebebi hükumetin politikasıdır" diye kaydetti.

SES Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli de siyasi iktidarın kendileriyle diyalogtan kaçındığını kaydetti ve "Bizi duymadıkları için hayatlarımızı kaybediyoruz" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ise sağlık emekçilerinin bir kişinin daha ölmemesi için mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Ortak akılla süreç yönetimin de olmak istiyorlar. Biz onların yanındayız" şeklinde konuştu.