25 Eylül 2024 Çarşamba

Ankara'da 'Roboskî'yle yüzleşin, hesap verin' çağrısı

Roboskî katliamının 136. ayında devletin sınavının Roboskî olduğunun altını çizen Roboskî İçin Adalet Girişimi, Roboskî Katliamıyla yüzleşmeden, hesaplaşmadan helalleşmenin mümkün olmadığı kaydedildi. Anmada, Roboskî için adalet mücadelesine destek olmaya çağrıldı. 

20 Aralık 2011 tarihinde TSK'ya ait savaş uçaklarının Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyüne bombardımanında 19'u çocuk 34 kişinin katledilmesinin üzerinden 136 ay geçti. Roboskî İçin Adalet Girişimi her ayın 28'inde olduğu gibi bu ay da gerçekleştirdiği açıklamada, katledilenleri andı faillerin yargılanmasını istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenlendi, "Katiller bulunsun, Roboskî bir daha asla" pankartının açıldı. 

Basın metnini okuyan Tunju Gündüzalp, 11 yıldır adaletin sağlanmadığını hatırlattı. Gündüzalp, çoğu çocuk 34 kişinin kaderine ölüm, ailelerinin payına da haksızlıkla birlikte harmanlaşmış acı düşürüldüğünün altını çizdi. 

Diyarbakır merkezli 21 kentte gerçekleşen siyasi soykırım operasyonuna dikkat çeken Gündüzalp, on binlerce kişinin iktidarın ihmal politikaları sonucu katledildiği depremlere işaret etti. Silaha, savaşa, kendi hükümetini  sürdürmeye bütçe ayıran iktidarın, geçmişle yüzleşmediği gibi ders çıkarmayarak adaletsizliği sürdürdüğünü belirten Gündüzalp, "Yaşama hakkı insanın doğuştan gelen en temel hakkıdır. Devlet; yaşam hakkını korumadığı gibi, Roboskî'de yaşam hakkını yok eden mekanizmaların içinde ve katledenleri yargılamadı" dedi. 

Türkiye'ye adaletin Roboskî'yle geleceğini söyleyen Gündüzalp, "Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskî ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü Roboskî Katliamını gündeme taşımak üzere buluşmaya, hatırlatmaya, haykırmaya, 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' demeye devam edeceğiz. Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboskî'den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız."