25 Eylül 2024 Çarşamba

Ankara'da Pınar Tikit'in durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu haftaki eylemde Sincan Kadın Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Pınar Tikit'in durumuna dikkat çekildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için eylemlerinin 271'inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya gelerek, Sincan Kadın Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Pınar Tikit'in durumuna dikkat çekildi.

İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Tikit'in beyninde anakroid kist bulunduğunu belirterek, 2017 yılının Mayıs ayında Bayburt M Tipi Hapishanesi'nden Sincan Kadın Hapishanesi'ne sevk edildiğini ve götürüldüğü hastanede "Tek başına yaşamını devam ettirebilir" raporu alındığını söyledi.

Tikit'in beyninde bulunan kist büyüklüğünün 8 santimetre olduğunu aktaran Çevirmen, sağlık durumunun aciliyetine tedavisi için gerekli olan Manyetik Rezonans'ın (Emar-MR) aylar sonra çekildiğini ifade etti.

Sincan Devlet Hastanesi'nde tetkik sonuçlarına göre doktor tarafından Numune Hastanesi'ne sevk edilmesi kararı verdiğini söyleyen Çevirmen, şunları söyledi: "Tikit tutuklanmadan önce gittiği Numune Hastanesi'nde doktorlar 'Böyle bir ameliyatın riskini alamayacaklarını' söylemişler. Ayrıca Bayburt Hastanesi'ndeki doktorlar da 'Cezaevi koşullarında böyle bir ameliyatın çok riskli olduğunu, bu nedenle ameliyatı yapamayacağını' belirtmiştir. Ancak doktorlar, kist 10 cm olduğunda tüm risklere rağmen ameliyatının yapılmasının zorunlu olduğunu, aksi takdirde büyüyen kistin sinir damarlarına baskı yaparak zarar vereceğini de aktarmışlardır."

Tikit'in ciddi sağlık sorununa rağmen "Tek başına kalabilir" raporu verilmesinin, yaşama önem duyulmadığı anlamına geldiğine dikkati çeken Çevirmen, "Tikrit, 2018 Ağustos ayında 3 günlük disiplin cezası gerekçesiyle hücreye dahi konulmuştur. Epilepsi hastaları, kalp hastaları, ani atak geliştirebilecek ve Pınar Tikit gibi acil müdahale gerektiren hastalar hiçbir şekilde hücrelere konulamazlar. Bu uygulamayı yapanlar suç işlemektedirler. Pınar Tikit'in hastalığıyla ilgili tüm tetkik ve tedaviler gerektiği şekilde yapılsın, hapishanede bu şekilde kalamayacağı göz önünde bulundurularak serbest bırakılsın" dedi.