22 Eylül 2024 Pazar

Ankara'da kadınlar polis engeli tanımadı

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla İstanbul Sözleşmesi'nin yükümlülükten kaldırılmasına karşı kadınlar Çankaya Belediyesi önünde buluştu. Kadınlar, polisin engelleme girişimine rağmen eylemlerini gerçekleştirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yyınladığı kararname ile İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesine karşı Ankara'da sokağa dökülen kadınlar, polisin tüm engelleme çabalarına rağmen eylem yaptı.

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Çankaya Belediyesi önüne toplanmak isteyen kadınların önüne polis barikat kurdu. Kadınlar engelleme üzerine Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. Polisin tekrar barikat kurmasına karşın kadınlar, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun" ile "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.

Sakarya Caddesi'nde kadınlar adına açıklamayı okuyan Fatma Kılıçarslan, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı yürütülen kadın düşmanı politikaları eleştirerek, "Dün gece yarısı dün gece yarısı cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığını ilan ettiler" dedi.

Sözleşmenin "tek adam kararıyla" kaldırıldığına dikkat çeken Kılıçarslan, "İstanbul Sözleşmesi'nden nefret ediyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar hayır diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar" diye konuştu.

Devletin kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiğiifade eden Kılıçarslan, "Bu devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir" dedi ve şöyle konuştu: "Dün gece yarısı kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun'daki İbrahim Zarap gibilere, 'eşit değilsiniz' diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınları şiddete maruz kaldığı, evlerine geri yollayan polisler, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatan yetkililer, mahkeme salonlarında kadınları maruz kaldığı şiddet için suçlayan hakimler teşvik edildi. Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta ikiyüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, ağır ceza getireceğiz safsataları ile kamuoyunu yatıştırmaya çalışacaklar. Biz ise biliyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir."

Dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP'li kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren Kılıçarslan, "Kadın özgürlük mücadelesi yürüten arkadaşlarımız erkek egemen zihniyet tarafından tehdit olarak görüldükleri için rehin tutuluyorlar. Kadın arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, eylemi bitirmek üzereyken polisin "toplu yürümeyin" demesi üzerine arbade yaşandı.