23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da hasta tutsak eylemi: 19 kadın tutsak serbest bırakılsın

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 236. haftada İç Anadolu Bölgesi hapishanelerinde tutuklu bulunan hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek, hastane tedavileri yapılmayan 19 hasta kadın tutsağın serbest bırakılması noktasında çağrıda bulundu.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 236. haftada hasta tutsakların sorunlarına ve cezaevlerinde tutsakların maruz bırakıldığı hak ihlallerine karşı İHD Ankara Şube önünde, İç Anadolu Bölgesi hapishanelerinde tutuklu bulunan hasta kadın tutsakların durumuna dikkat çekti.
 
İnisiyatif üyeleri adına açıklamayı İHD üyesi Zarife Çamalan gerçekleştirdi. Çamalan, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde 12, Kayseri Kadın Kapalı Cezaevin'de de 7 tutsak olmak üzere İç Anadolu Bölgesinde toplam 19 hasta kadın tutsağın bulunduğunu ifade etti. Tüm hasta tutsakların gerekli sağlık kontrollerinin ve tedavilerinin yapılması, hastanede tedavisi yapılamayan tutsakların infazlarının acil olarak ertelenmesi gerektiğine dikkat çeken Çamalan, "Tüm kurum ve kuruluşları hasta mahpuslar konusunda gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 236.Haftada hasta Mahpusların durumlarını getirdik. Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar dile getirmeye, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
Çamalan, İç Anadolu cezaevlerindeki hasta tutsakların durumlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
 
SİNCAN KADIN HAPİSHANESİ
 
Canan Utangaç: Vücudunda 2.derecede yanıklar var. Beline ve bacağına, kırıklar sebebiyle vidalar takılmış, enfeksiyon kapmaması gerekiyor. Koğuşta normal işlerini dahi yapamıyor.
 
Dilber Tanrıkulu: Bacak ve baldırına saplanan şarapnel parçaları nedeniyle üç kez ameliyat edilmiş. Açık yaraları var. Tedavisi aksarsa bacağını kaybetme riski var. Ayrıca midede reflü, böbrekte taş ve kalp kapağında da basıklık olduğu söylenmiş. Bunun için de herhangi bir tedavi görmüyor.
 
Pınar Tikit: Beyinde araknoid kist var. Kist şu an 8 cm, hasta son dönemde bayılma, kriz şeklinde ataklar yaşıyor.10 cm olunca tüm risklerine rağmen cerrahi zorunlu olmaktadır.
 
Caziye Duman: Sağ dizi engelli, riskli ve ağır bir ameliyat olması gerekiyor, ilaç kullanamıyor. Ancak hapishane koşullarında ameliyat olması mümkün değil.
 
Demet Resuloğlu: Hipertansiyon, kalp yetmezliği, şeker, troid ve romatizma hastalıkları var.
 
Elif Çetinbaş: Rozasea (gül) hastalığı var. Ayrıca guatr hastasıdır.
 
Nilüfer Şahin: Aşırı unutkanlık ve ellerde titreme var. Ayrıca hipertiroid hastasıdır ve tedavisi devam ediyor. Troid için ışın tedavisi alıyor.
 
Nedime Yaklav: Böbrek hastası. Ayrıca guatr, alerji ve yüksek tansiyonu hastalıkları var.
 
Rihan Kavak Özbek: Kas ve sinir erimesi var. Astım hastasıdır ve son dönemde Zehirli guatr teşhisi konulmuş ancak tedavisi yapılmıyor. Bel fıtığı var ve ilerlemiş düzeyde, bundan ötürü bazen bacakları tutmuyor. Göğüslerinde kitle var, yılda bir kez momografi çektiriyor.
 
Sabite Ekinci: Hepatit B taşıyıcısı, buna bağlı olarak karaciğerde yağlanma var. Ayrıca eklem romatizması var.
 
Seval Çadırcı: İleri derecede alerjik astım, kemik erimesi ve kalp rahatsızlığı var.
 
Zerrin Yılmaz: Panikatak hastası. Ayrıca haşimato hastalığı da var.
 
KAYSERİ KADIN HAPİSHANESİ
 
Fatma Oran: Göğsünde kitle var.
 
Seyran Demir: Cezaevine girdiğinden bu yana yemek yiyemediğinde 36 kiloya kadar düşmüştür. Sürekli olarak mama ile beslenmek zorundadır ve şu anda 38 kilodadır. Lösemi hastalığını yenmiş ancak şu anda da ciddi rahatsızlıkları kendisini zorlamaktadır. Kalp rahatsızlığı, anemi, boyun fıtığı, astım, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları var. Sürekli elleri morarmakta ve bayılmalar yaşamaktadır.
 
Şilan Çetiner: Beyninde kitle var. Kusma, baş ağrısı, titreme, kulak uğuldaması var. Ayrıca boyun kemiğinde çatlak var.
 
Fatma Gökhan: Kalp hastası.
 
Merve Aydoğan: Çölyak hastası.
 
Nazlı Soglin: Cezaevinde bulunduğu 10 yıllık süre zarfında midede ülser, beyninde iki damarı tıkalı ve lekeler oluşmuştur, Kalp kapakçığında kalınlaşma, eklem hastalığı, yumurtalıklarında kist, nefes darlığı gibi birçok hastalıkları mevcuttur.
 
Özgül Yaşa: Yaralanmadan kaynaklı, çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıklar nedeniyle beslenemiyor.