23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da eylem yasağı yokmuş!

Valilik, polisin hemen hemen her eyleme saldırdığı Ankara'da, 'eylem yasağı olmadığını' söyledi.
Valilik, ihraç edilen kamu görevlileri başta olmak üzere hemen hemen tüm basın açıklamalarının polis saldırısıyla engellendiği Ankara'da 'toplantı ve gösteri ile basın açıklaması yapılması konusunda genel bir yasak kararının bulunmadığını' bildirdi.
 
Ankara'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından özellikle KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin basın açıklaması yaptığı Yüksel Caddesi'nde eyleml yapılması yasaklanmış, yasağa Kızılay ve çevresi ile park ve bahçeler de dahil edilmişti. LGBTİ+ başlıklı film gösterimi, söyleşi, kapalı alan toplantısı dahil tüm eylemler için de yasaklama kararı alınmış, eylem yapmak isteyen tüm gruplar polisin saldırısına maruz kalmış ve gözaltına alınmıştı.
 
VALİLİK: GENEL BİR YASAKLAMA KARARI YOK
 
T24'ün haberine göre; Ankara Barosu, Ankara Valiliği'ne, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılmasına yönelik bir yasaklama kararı olup olmadığını sordu. Varsa, kararın bir örneğini talep etti. Valilikten gelen yanıtta, talep edilen hususların incelendiği, 'genel bir yasaklama' kararı bulunmadığı bildirildi. Yanıtta, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca yapılan bildirimlerin, bu kanun ve ilgili yönetmelik çerçevesinde değerlendirildiği kaydedildi. Yanıtta, 'genel bir yasaklama' kararının olmadığının bildirilmesi soru işareti yarattı. Önceki kararlar kent merkezindeki bazı alanlarla sınırlıydı. 'Genel' ifadesinin bu yüzden kullanılmış olabileceği yorumlandı. Ancak hukukçular, verilen yanıtın yasaklama olmadığının beyanı şeklinde kabul edilmesi gerektiğine işaret etti.