1 Ekim 2024 Salı

'Ankara'da Covid-19 ile mücadele için kapatılan hastaneler açılsın'

Ankara'da Covid-19 vakalarında yaşanan artışa ilişkin açıklama yapan Hastanemi Açın Platformu, "Tüm yetkilere sesleniyoruz: Kapattığınız hastanelerimizi açın. Bazılarının Covid-19, bazılarının diğer hastalar için kullanılması ve tüm hastaların güvenle, ertelemeden tedavilerine başlayıp sürdürmeleri için gerekli ortamı hazırlayın" denildi.

Hastanemi Açın Platformu, son günlerde artış gösteren yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığına ilişkin açıklama yayınladı.

Türkiye'de bir süre inişe geçen hasta ve can kaybı sayılarının tekrar artışa geçtiği belirtilen açıklamada, Ankara'nın hastalığın en fazla artış gösterdiği iller arasında sayıldığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Ankara'da devlet hastanelerinde acil ameliyatlar dışında ameliyatlar yapılamıyor. Ortopedi, göz, göğüs cerrahisi, kalp cerrahisi, genel cerrahi, ürolojik cerrahiler gibi pek çok cerrahiler erteleniyor. Şeker hastaları, böbrek, karaciğer hastaları gibi pek çok kronik hasta için yatırılacak yataklı servis bulunamıyor. Hastalarımız salgın hastalığa yakalanma endişesiyle Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastanelere gitmeye çekiniyorlar ve 5 aydır sağlık hizmeti ihtiyaçlarını erteliyorlar" diye belirtildi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nün 28 Temmuz 2020 tarihli toplantı kararları Ankara'daki sıkışıklığı ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, "Devlet hastanelerindeki yoğun bakım yataklarının tamamı, servis yataklarının en az yarısı Covid-19 hastalarına ayrıldı ve acil olmayan ameliyatlar belirsiz bir tarihe ertelendi" denildi.

Hastanemi Açın Platformu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Tekrar ediyoruz, bu kararlar salgının başındaki uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu açıklıkla gösteriyor. Tüm yetkilere sesleniyoruz: Kapattığınız hastanelerimizi açın. Bazılarının Covid-19, bazılarının diğer hastalar için kullanılması ve tüm hastaların güvenle, ertelemeden tedavilerine başlayıp sürdürmeleri için gerekli ortamı hazırlayın. Ankara Numune Hastanesi'ni, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'ni, Dışkapı Çocuk Hastanesi'ni, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'ni, Ulus Devlet Hastanesi'ni açın.

"Bizler Ankaralılar olarak bu hastanelerin yeniden açılması ve sağlık hizmetlerine kazandırılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yeter ki sizler yanlışta ısrarcı olmayın, hastanelerimizi açarak Ankaralıların sağlığına iyi gelecek bir adım atın."