23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da Cemal Tanhan'ın özgürlüğü istendi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 477. eyleminde ağır hasta tutsak 68 yaşındaki Cemal Tanhan'ın özgürlüğünü istedi.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesindeki 68 yaşındaki hasta tutsak Cemal Tanhan'ın durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 477. eyleminde, Tanhan'ın 29 yıldır tutsak olduğunu, cezasının bitmesine bir yıldan az bir zaman kaldığını belirtti. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada, "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Basın metnini okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Tanhan'ın Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesine sevk edildiğini söyledi.

Yazıcı, "Bolu'da iki gün kaldıktan sonra hastane tarafından en yakın illerde tam teşekküllü hastaneye sevki için araştırma yapıldı ve 26 Ekim Perşembe günü Eskişehir Şehir hastanesine sevk ambulansla acil olarak sevk edildi. Eskişehir'de savcılıktan izin alarak ailesi tarafından 15-20 dakika görülebildi. Yoğun bakımda tutulan hastanın yüksek enfeksiyonu olduğu olduğundan dolayı refakatçiye ihtiyacı olmasına rağmen yanına kimse alınmıyor ve ziyaretlere kısıtlı olarak izin verilmektedir. Ciğerlerinin bir tarafının komple kistlerle dolduğundan kanserden şüpheleniliyor. Kalp kapakçıklarında da kaymalar olduğu, akciğerlerinin su topladığı, karın boşluklarında iltihaplanmalar meydana geldiği, tekrar tomografiye alınacağı, en az 10-15 gün hastanede kalmasının gerekeceği, patoloji sonuçlarına kanser bulgusu çıkmazsa hastayı güçlendirip ameliyata alabilecekleri söylenmiş. Ailesi tarafından görüldüğünde de aşırı derecede zayıfladığı, vücudunun komple cihazlara bağlandığı ve çok halsiz, bitkin olduğu gözlenmiştir. Kanser bulgusu tespit edildiğinde ise tedavi sürecinin nasıl devam edeceği henüz belli değildir" dedi.

Yazıcı, şöyle devam etti: "Cemal Tanhan'ın durumu oldukça ağırdır ve tahliye edilmesini, tedavi süreçlerinin hükümlü olmadan devam ettirilmesini talep ediyoruz. Hastaneden hapishaneye tekrar götürülebilecek bir durumu yoktur. Sağlık hakkı ve yaşam hakkı ihlali suçtur. Cemal Tanhan acilen tahliye edilmelidir."