29 Eylül 2024 Pazar

Ankara'da AKM alanına 'Millet bahçesi' adı altında otopark inşaatı

Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanındaki tarihi tören pistine "millet bahçesi" bahanesi ile otopark inşaatına başlandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, hem neoliberal rant politikalarının hem de Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşmanın aracı olan millet bahçesi projesine karşı açtıkları davadan iptal kararı çıkması gerektiğini söyledi.

Ankara'nın merkezinde uzun yıllardır atıl duruma bırakılan Atatürk Kültür Merkezi'nin alanında tescilli ve korunması gereken bölgelerin yıkılarak inşaat çalışmalarına başlanması üzerine mimarlardan açıklama geldi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "millet bahçesi" adı ve "yeşil alan" bahanesi arkasına sığınılarak Ankara'nın tarihi tören pistinin yıkıldığını ve alana otopark yapımı için inşaata başlandığını duyurdu.

Atatürk Kültür Merkezi alanında rant projelerine onay veren kurul kararına karşı açtıkları davanın sürdüğünü anımsatan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yargıdan kısa süre içinde yürütmeyi durdurma ve iptal kararları vermemesi halinde telafisi olmayan zararlar doğabileceğine dikkat çekti.

Candan, "AKP hükümetinin ve yerel yönetimlerinin kente dair yaptığı her şey, her yıkım ideolojiktir" diye belirtti. Candan, "Seçilen yerlere baktığımızda; kentlerin en stratejik ekolojik eşiklerini (Ankara'da AKM alanları, İmrahor Vadisi, Burdur'da Salda Gölü, İstanbul'da Yıldız Parkı vb.) sulak ve doğal alanlarını, kentsel açıklıkları, koridorlarını ve yeşil adım taşlarını, Cumhuriyet'in simge değeri yapılarını da içeren stadyum alanlarını, askeri lojmanlar ve askeri hastane alanları gibi zaten kentlerin açık-hava koridorlarında yer almış büyük alanları görüyoruz" dedi.

Candan, "Alan büyükleri ile kentlerin gelişmişlik ölçütlerini belirleyen kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak gibi bir kentsel standardı yakalamak derdinde değiller. Amaçlanan 'altı beton, üstü yeşil' aldatmacasıyla rant ve Cumhuriyet değerlerinin yıkımıdır. Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını ve Cumhuriyet değerlerini savunmaya devam edeceğiz" diye belirtti.