23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara'da ağır hasta tutsak Ramazan Taşkıran'ın tahliyesi istendi

Ağır sağlık sorunları nedeniyle hapishanede kalamayacak olan Ramazan Taşkıran, ATK'nın düzenlediği "hapishanede kalabilir" nedeniyle ölüme terk ediliyor. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, "Durumunun ağır olması ve kelepçeli olarak seyahat edemeyecek olması nedeniyle ATK tarafından dosya üzerinden karar verilmeli ve ailesinin yanında tedavisine devam edilmelidir" dedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük  İnisiyatifi 482. hafta açıklamasında Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan Ramazan Taşkıran'ın sağlık sorunlarını kamuoyuyla paylaştı. "Hasta mahpuslara özgürlük" pankartının açıldığı eylemde basın metnini okuyan Nuray Çevirmen, "Ramazan Taşkıran, 2022 yılın ocak ayı başından bu yana revirde tek başına tutuluyor. 17 yıldır ağır diyaliz hastası. Yüzde 93 engellidir ve aynı zamanda görme ve işitme kaybı var. Diyaliz hastalığından kaynaklı; kalp ve tansiyon sorunları da bulunmaktadır. Günde 15 saat diyalize giriyor. Uzun yıllardır diyaliz hastası olmasından dolayı bağışıklık sistemi çok zayıf ve en küçük rahatsızlığı dahi çok zor geçiriyor. Yakalandığı her hastalıkta bünyesi daha da zayıflıyor. Bu nedenle hem beslenmesine hem de hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak bu olanakların hapishanede sağlanabilmesi imkansızdır" dedi.

'VÜCUDUNDAN YARIM LİTRE İLTİHAP ÇEKİLDİ'
Çevirmen, ağır hasta tutsak olan ve günde 15 saat diyalize girmek zorunda olan Taşkıran için ATK'nin "hapishanede kalabilir" raporu verdiğini belirterek, "Ancak durumunun tekrar tekrar ağırlaşması, enfeksiyon kapması, diyetine ve hijyenine dikkat edememesi nedeni ile hapishanede kalabilmesi imkansız hale gelmiştir. 13 Kasım 2023'te ayağı şiştiği için acile kaldırılmış ve şırınga ile vücudundan yarım litre iltihap çekilmiştir. Eşi tarafından 17 Kasım'da ziyarete gittiğinde ayakta duramayacak durumda olduğu gözlenmiştir" dedi.

'AİLESİNİN YANINDA TEDAVİSİNE DEVAM EDİLMELİDİR'
Taşkıran için avukatları tarafından yapılan infaz erteleme talebinin kabul edilmediğinin altını çizen Çevirmen, devamla şunları söyledi: "Ramazan Taşkıran 28 Kasım 2023 tarihinde ATK'ye götürülmek istenildiğini ancak aşırı derecede güçsüz olmasından ve kelepçeli olarak yola dayanamayacağından gitmeyi kabul etmedi. Karabük'te en son hastaneye acil servise götürüldüğünde; 'ayağının neredeyse kırılacak hale getirildiğini, o yola giderse öleceği' ifade etmiştir. Hapishanede hiçbir şekilde kalamayacak olan Ramazan Taşkıran acilen tahliye edilmelidir. Durumunun ağır olması ve kelepçeli olarak seyahat edemeyecek olması nedeniyle ATK tarafından dosya üzerinden karar verilmeli ve ailesinin yanında tedavisine devam edilmelidir."