28 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara'da '19 Aralık' eylemi

19 Aralık'ın 22. yılında tutsaklara işkence ve kötü muamelenin sürdüğü, çıplak arama işkencesinin uygulandığını kaydeden İHD Ankara Şubesi, tutsakların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 19 Aralık'ın 22. yılında şube binası önünde açıklama yaptı. "19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart açıldığı eylemde, katliamın sorumlularının peşini bırakmayacaklarını ve tüm hak ihlallerine karşı duracaklarını, tutsakların insan onuruna uygun bir yaşam sürmesi için mücadeleyi sürdürecekleri kaydedildi.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, cezasızlık politikalarına işaret etti. Katliamın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen operasyon emrini verenlerin, faillerin ve siyasi sorumluların yargılanmadığına dikkat çeken Turgut, cezasızlık politikasının devam ettirildiğini söyledi. Bu süreçte hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin arttığının altını çizen Turgut, şunları söyledi: "Toplum üzerinde zor aygıtı olan hapsetme sistemi sonucunda 1 Aralık 2022 itibari ile hapishanelerde 336 bin 315 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. F Tipi hapishaneler ile başlayan ağır tecrit uygulaması yeni inşa edilen hapishane modelleri ile daha katı ve ağır sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Yeni açılan Yüksek Güvenlikli Hapishaneler ve S Tipi Hapishaneler ile yeni bir sistem uygulanmaya başlanmış ve mahpuslar çok ağır izolasyon yöntemlerine maruz bırakılmıştır. Türkiye'de bulunan tüm hapishanelerde mahpuslar, yoğun hak ihlallerine uğramakta, sağlığa erişim hakları engellenmekte ve yaşam hakları çiğnenmektedir. Mahpuslar işkence ve kötü muameleye uğramakta, çıplak aramaya maruz kalmaktadır."