23 Eylül 2024 Pazartesi

Ankara 1 Mayıs mitinginde birlikte mücadele çağrısı

Ankara'da alanları dolduran işçi ve emekçiler taleplerini sıraladı. İktidarın zulüm politikalarına karşı birlikte mücadelenin önemine dikkat çekilirken, Gezi direnişinin sahiplenileceğinin altı çizildi. 

Ankara'da iki yıl sonra Tandoğan meydanında coşkulu 1 Mayıs kutlandı. "Birlikte değiştireceğiz" şiarıyla gerçekleşen miting için on binler Atatürk Kültür Merkezi ve Kazım Karabekir Caddesi'nde oluşturdukları kortejlerle katıldı.

SİYASİ PARTİLER VE EMEK, MESLEK ÖRGÜTLERİ ALANDA YERİNİ ALDI
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde gerçekleşen mitinge sol, sosyalist partiler, sendikalar, Ankara Barosu, hukuk örgütleri, üniversite öğrencileri, gazeteci sendikaları, Ankara Belediye Çalışanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi, Birleşik Metal İş, Demokratik Aleviler Derneği, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Devrimci Parti, Alınteri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Kaldıraç, Mimoza Kadın Derneği, Kadın Savunma Ağı, Beşiktaş Çarşı Grubu, Mülkiyeler Birliği, Ankara Dersimliler Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve çok sayıda emek, meslek örgütü katıldı.

"Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Yaşasın 1 Mayıs"  sloganlarının yükseldiği yürüyüşte; "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Biz de kamu emekçisiyiz kadro verilsin", "Eşitlik özgürlük, dayanışma, barış", "Herkese güvenceli iş güvenceli gelecek", "Zamlara karşı birlikte mücadeleye", "Çırak değil çocuk", "Yalan, talan bitirdiniz doğayı ulan", "Çocuk işçiliğine son", "En güzel şiir barıştır", "Cinsiyetçi dile hayır", "Sayenizde tesadüfen yaşıyoruz" dövizleri ve çok sayıda sendikanın bayrakları taşındı. 

Yürüyüşte AKP-MHP iktidarının KDP işbirliğiyle sürdürdüğü işgal politikasına tepki gösterildi.

Alana giriş yapan Enerji-Sen Üyesi Mehmet Alî İçindere, polisler tarafından darp edildi.

HDP KİTLESEL ŞEKİLDE ALANDA
HDP "Emek, özgürlük ve adalet için yoksulluk düzenini değiştireceğiz" yazılı pankartla alanda yer alırken Eş Genel Başkan Mithat Sancar ile birlikte milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Zeynel Özen ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri yürüyüşe katıldı.

TUZLUÇAYIR'DAN GELEN KİTLE DİRENEREK ALANA GİRDİ
Tuzluçayır'dan gelen ve girişleri engellenen kitle de direnerek, alana kadar yürüyüşle girdi.

TANDOĞAN DİRENİŞ SLOGANLARI İNLEDİ
Alana girişlerin tamamlanmasıyla sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

GEZİ DİRENİŞÇİLERİNDEN MESAJ: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ
Gezi davasında verilen siyasi kararla tutuklanan hak savunucularının mesajları mitingde okundu. Mesajda, "İşçi sınıfının birlik mücadele günü kutlu olsun.  1 Mayıs'ı 1 Mayıs gününde kutlayacağımız meydanlarda olacağız. Zulme karşı direneceğiz, Birlikte kazanacağız. Eşitlik demokrasi mücadelemiz kazanacak" ifadeleri yer aldı.

DEVRİM ŞEHİTLERİ İÇİN SAYGI DURUŞU
Miting emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla son buldu. 1 Mayıs Marşı hep bir ağızdan okunmasıyla mitingin startı verildi.

KÖKLÜ: TEK ADAM REJİMİ SEFA DÜZENİ BİTMESİN DİYE SALDIRIYOR
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü yaptığı açılış konuşmasında, "Bir tarafta salgın, bir tarafta da her geçen gün ağırlaşan ekonomik kriz emekçilerin yaşamının üzerine adeta bir karabasan gibi çöktü. Yaşanan onca yoksulluk varken birileri ballı ihalelerle, aldıkları üçer beşer maaşlarla, vergilerimizle yapılan saraylarda sefa sürmekte. Tek adam rejimi sefa sürdükleri düzen bitmesin diye özgürlüklerimize, haklarımıza saldırıyor. İtiraz edeni, hayır yapamazsınız diyeni yok etmeye çalışıyor" dedi.

Gezi davasında verilen siyasi karara tepki gösteren Köklü, iktidara seslendi ve uykularının kaçmasın salık verdi. Köklü, şöyle devam etti: "Emekçilerin kendi yaşamlarına sahip çıkmak için ayağa kalktığını görsün ki bu düzenin böyle devam etmeyeceğini anlasın" dedi.

Konuşmanın ardından Gezi direnişinde şehit düşenler için "Mausa Limanı" şarkısı okundu. Ardından İspanyol halk marşı "Çav Bella" hep bir ağızdan söylendi."Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla son buldu. 

'BİR MAYIS'TA BİR ARADAYIZ'
Ortak hazırlanan basın metni Kürtçe ve Türkçe okundu. DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün ortak açıklamayı okudu. "İşte yine buluştuk" diyen Görgün, "Zamlara hayır diyenler, emeği, işi, sendikal haklar için direnenler, emek barış, demokrasi özgürlük ve adalet mücadelesinde diz çökmeyenler, İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlar, üniversiteler bizim diyen gençler, savaşa karşı barışı savunanlar, boyun eğmeyen tabipler, sağlık emekçileri, işsizliğe mahkum edilenler, çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız diyen kamu emekçiler, 1 Mayıs'ta birlikteyiz" sözleriyle kitleyi selamladı.

Gezi şehitlerini, Soma'da, ‘77 1 Mayısı'nda katledilenleri, Çorum'da, Sivas'ta, Suruç'ta, Diyarbakır'da, 10 Ekim'de şehit düşenleri anan Görgün, bu düzene karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Görgün, şu talepleri sıraladı: 
🔹 "Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalıdır.
🔹 Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT'lilerin emeklilik hakları verilmelidir.
🔹 Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, adil bir vergi düzeni kurulmalıdır.
🔹 Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
🔹 Anayasal hakkımız olan örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
🔹 Kamu varlıklarının özelleştirilmesinden vaz geçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmelidir.
🔹 Kamu kaynakları ile büyütülen tarikat yurtları kamulaştırılarak gençlerin yurt ve barınma sorunları çözülmelidir."
 
KHK'LİLER: HAKLIYIZ BİZ KAZANACAĞIZ
Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) işinden ihraç edilenler adına da Deniz Keleş söz aldı. İhraç edilenlerin sivil ölüme mahkum edildiğini dile getiren Keleş, "Yaşanan ekonomik krizin faturasını halka ödetmeye çalışan AKP hükümeti, gittikçe otoriteleşerek iktidarın baskı yoluyla sürdürmeye çalışmaktadır. Emeğimizi çalanlardan, sosyal hayattan bizi izole etmeye çalışanlardan bir gün hesap sorulacaktır. Haksızlığa uğrayan yüz binlerce KHK'li emekçiler olarak yaşadığımız tüm sıkıntıların üstesinden sendikal dayanışmamızı daha da büyüterek geldik" ifadelerini kullandı. "Savaş çığırtkanlığı yapanlara inat, halklar barış istiyor diyen barış akademisyenleriz" diyen Keleş, "Bugün olduğu gibi tüm emekçiler birleşerek bir mayıs meydanlarında ve her yerden demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz. Biat etmedik, boyun eğmedik. İşimize geri döneceğiz, direnenler kazanacak, haklıyız biz kazanacağız" diye konuştu.

ENERJİSA DİRENİŞÇİSİ İÇİNDER: YAŞAYAMIYORUZ
Enerjisa'da işten atılan Mehmet Ali İçinder de şunları söyledi: "Bizler ortaklığı işçi olanlarız farklığımıza rağmen aynı sınıfın ortaklarıyız. Hepimiz emek üretiyoruz, hayatın her alanında bütün yaşamın her gün yeniden yeniden üretiyoruz. Ama maalesef istediğimiz hayatları yaşamıyoruz, hepimiz ay sonu düşünüyoruz. Kısacası yaşayamıyoruz. Bu duruma isyan etmekte son derece haklıyız.  Memleketin dört bir tarafından farklı işçiler gösterdik ki bu düzen böyle gelmiş ama böyle gitmez. Herkesin gözünün işçilere vesile olan direnişçilerden geliyoruz. Pandemi de Kod 29 zulmüne kafa tuttuğumuz yerlerden geliyoruz. Tren garında, yemek sepetinden enerji işçisinin emeklerinden geliyoruz."

'YAN YANA GELMEK ZORUNDAYIZ'
Herkesin aynı mücadele kardeş olduklarını aktaran İçinder, ekledi: "Bu memlekette işçilerimize verilen prangalara parçalama elimize almak için örgütleniyoruz. Sendikalaşıyoruz. Mücadele ediyoruz. İnsanca yaşamak, güvenceli çalışmak istediğimiz için. Bizi esir alan siyasete, patron düzenine kafa tutuyoruz. Kendi sendikalarımızda birleşiyoruz. Biz sıkı bir disiplinle yan yana gelmek zorundayız. Yeni bir düzeni kurmak için yürüyelim. Üretin biziz, yönetende biz olacağız."

Miting Grup Kibele'nin sahne almasıyla son buldu.

KIZILAY'A YÜRÜYÜŞ
Mitingin ardından binlerce kişi "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yemez" sloganı eşlinde Tandoğan'dan Kızılay Meydanı'na yürüdü.