25 Eylül 2024 Çarşamba

Amed 1 Mayıs’ı: Barış ve özgürlük için AKP-MHP’den hesap soracağız

Amedli işçi ve emekçiler, 1 Mayısı kutladı, “Bu düzen ya değişecek ya değişecek. Barış ve özgürlük için AKP-MHP’den hesap soracağız” mesajı verdi.

Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs dolayısıyla Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Dağkapı Meydanı’nda kutlama yapıldı.

Urfakapı ve Lise Caddesi üzerinde iki koldan yürüyüş yapan işçi ve emekçiler, “Yoksulluğa, eşitsizliğe, emek sömürgesine karşı bu düzeni biz kadınlar değiştireceğiz”, “Emek olmadan özgürlük olmaz” ve “Bijî Yek Gulan” yazılı pankartlar taşıdı. 

KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar ile meslek örgütlerinin yanı sıra aralarında ESP, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de bulunduğu çok sayıda kurum da katıldı. Sosyalist yurtseverler alanda bayraklarıyla yerlerini aldı ve sık sık "Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın sosyalizm" sloganı attı. Sosyalist yurtseverler, dün gerçekleşen gözaltı saldırılarını sloganlarla protesto etti.

Tertip Komitesi adına üç dilde açıklama yapıldı. 1 Mayıs tarihçesinin hatırladığı açıklamada, depremde yaşamını yitirenler de anıldı ve şöyle denildi: “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar, kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canın ve rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız.”

Zam ve vergi soygunu ile halkın alım gücünün eridiği vurgulanan açıklamada, işçi ve emekçilere hayatın yaşanılmaz kılındığı dile getirildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Tüm emekçilere güvencesiz yaşam dayatılıyor. Ülkemiz her alanda ‘güvencesizler cumhuriyeti’ haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiç olmadığı kadar yurtdışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor. Her şeye zam gelirken yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız.”

'BU DÜZEN YA DEĞİŞECEK, YA DEĞİŞECEK'
İktidarın Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekasını garantiye almayı hedeflediği belirtilen açıklamada, “Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Gün şikayet günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek” ifadeleri kullanıldı. 

ADIBELLİ: SUSTURAMADIKLARINI TUTUKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR
SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli de yaptığı konuşmada, hükümetin toplum üzerindeki baskısına işaret etti, “Susturamadıklarını, sindiremediklerini tutuklamaya çalışıyorlar. Biz bu gözaltı ve tutuklamaların neden yapıldığını çok iyi biliyoruz” dedi.

ZEYYAT: NE OLURSA OLSUN ZAFER BİZİM OLACAK
Eylemde son olarak söz alan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da 14 Mayıs seçimlerini hatırlattı. Ceylan “14 Mayıs’ı direniş ve zafer günü yapacağız. 2024 1 Mayısı’nı AKP-MHP iktidarı olmadan kutlayacağız. HDP kazanımlarına saldırıyorlar, yüzlerce arkadaşımızı cezaevine koydular. Onlar ne yapacaklarsa yapsınlar, biz onları 14 Mayıs’ta yeneceğiz. Barış ve özgürlük, için Kürdistan özgürlüğü için AKP-MHP iktidarından hesap soracağız. Ne olursa olsun zafer bizim olacak” şeklinde konuştu.

1 Mayıs kutlaması konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.