1 Ekim 2024 Salı

Altınörs: Tanık gizli tanıkların beyanlarını yalanladı

Kobanê Davası'nda konuşan HDP eski MYK Üyesi Alp Altınörs, dosyadaki tanıkların kendi aralarında çeliştiğini belirterek, "Gökalp, gizli tanık Mahir ve ABC123'ün beyanlarını yalanladı" dedi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın 12. duruşması, 6. gününde Sincan Hapishane Kampüsünde devam etti. 

Sincan Hapishanesi'nde tutulan siyasetçiler ile çok sayıda avukatın hazır bulunduğu duruşmaya, farklı hapishanelerde tutulanlar siyasetçiler, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Murat Çepni ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik'in takip ettiği duruşmada, izleyiciler de salondaki yerini aldı.

Dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşma, müştekiler ile ilgili yazılan müzekkerelere gelen cevapların okunmasıyla devam etti. Ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında gelen HTS kayıtlarındaki bilirkişi raporu okunurken, raporda Demirtaş'ın telefon numarasıyla gerçekleştirilen iletişim bilgileri aktarıldı.

Dinlenilmesine karar verilen müşteki Murat Özen'in ve tanıkların hazır edilemediği belirtildi. HDP eski MYK Üyesi Alp Altınörs, söz almak istediğini ifade ederek, beyanlarda bulundu. Tanık Sami Baran'ın beyanlarına ilişkin konuşan Altınörs, Baran'ın ifadesinden bir kısım okudu. Kürt halkının en demokratik hakkının kana bulandığını belirten Altınörs, "Bunun arkasında cemaat mi, başka birileri mi var bilmiyorum, ancak Kobanê olaylarının arkasında paralel devlet yapılanması var" dedi. Dönemin İçişleri Bakanı'nın "kontrolümüz dışında güçler var" sözlerini hatırlatan Altınörs, "Sami Baran da o süreçte kumpasa tanıklık etmiştir. Tanık Kerem Gökalp'in ise kendisini ‘6-8 Ekim sürecinin gözlemcisi benim' diyerek tanıtırken, olaylarla ilgili hiç bir bilgisinin olmadığını söylemesi de büyük bir çelişkidir. Gökalp, gizli tanık Mahir ve ABC123'ün beyanlarını yalanladı. HDP'nin attığı tweet ile ilgili de hiç bir beyanda bulunmadı" diye belirtti.

Altınörs, şöyle devam etti: "ABC123, Yasin Börü'nün ölümünün talimat sonucu gerçekleştiğini belirtmişti. Bu ifadeye dair Gökalp, böyle bir talimat olmadığını söylemişti. Ya Kerem Gökalp'in beyanlarına itibar edilmeyecek ya da ABC123'ün beyanları dikkate alınmayacak. Burada ifade veren tüm HDP MYK'lar DAİŞ'in gerçekleştirdiği soykırımın ardından Kobane'de de aynı trajedinin yaşanmaması için çağrı yapıldığını belirtti. HDP MYK'nın çağrısının hiçbir dayatmayla değil sivil halkın korunması amacıyla yapıldığını ifade ediyoruz. Ancak sanki MYK bu çağrıyı durup dururken yaptığı gibi bir iddianame var, karşımızdaki dosyanın ana tanıkları bile bu konuda DAİŞ vurgusu yapıyor. Tanık beyanları iddianamenin çürütülmesi bakımından yeni bir aşamaya gelmiştir. Gökalp, MYK toplantılarına dair de bilgisinin olmadığını söyledi. Buna rağmen somut bilgisi olmadığı halde nasıl suçlama yöneltebilir? Burada Hegel felsefesi mi tartışıyoruz? Soyut beyanlarla yargılama yapıyoruz."

Duruşmaya, 12 Mayıs'a kadar ara verildi.