24 Eylül 2024 Salı

Almanya'da selde yaşamını yitirenlerin sayısı 103'e yükseldi

Almanya'nın batı kesimlerinde 14 Temmuz gecesi etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 103'e yükseldi. Yüzlerce kişiden hala haber alınamıyor.

Kapitalizmin ekolojik sistem üzerinde yarattığı yıkım, birçok ülkede yoğun yağmur ve sel baskınlarına neden oluyor. Almanya'nın batı kesimlerinde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve su taşkınları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 103'e ulaştı. Son verilere göre yağışların en etkili olduğu Rheinland-Pfalz eyaletinde 60, Kuzey Ren-Vestfalya'da 43 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişiden hala haber alınamadığı için ölü sayısının yükselebileceği belirtildi.

Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer, eyalette yaşamını yitirenlerin sayısının 60'a yükseldiğini açıkladı. Eyalet İçişleri Bakanı Roger Lewentz, 15 Temmuz sabahı itibarıyla 100'e yakın kişinin kayıp olduğunu bildirmişti. Bu arada eyaletin kuzeyindeki Ahrweiler bölgesinde bin 300 kişiden haber alınamadığı öğrenildi. Bu rakama bölgede çalışmaz hale gelen telefon şebekeleri nedeniyle ulaşılamayanların da dahil olduğu kaydedildi.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Köln kentinin yakınındaki Erftstadt-Blessem bölgesinde durumun ciddi olduğu, sular altında kalarak ya da toprak kayması nedeniyle çöken evlerin bulunduğu, evlerden polisin acil hatlarına hala çok sayıda arama yapıldığı bildirildi. Bölgede kurtarma çalışmalarının botlarla yapılabildiği kaydedildi.

Meteoroloji, ülkenin güneybatısında özellikle de küçük göl ve nehirlerde su seviyesinin aniden yükselebileceği uyarısı yaptı.

Şiddetli yağışlar, İsviçre ve Belçika'da da su taşkınlarına yol açtı. Son verilere göre Belçika'da 14 kişi yaşamını yitirdi.