24 Eylül 2024 Salı

Almanya'da Mercedes, işçilerin haklarına el koyup 'tasarruf' edecek

Almanya'da Mercedes'in işten çıkarma tehdidi altında yapılan anlaşma ile işçilerin hakları ellerinden alınarak 450 milyon avro "tasarruf edilecek".

Otomotiv tekellerinden Mercedes'in koronavirüsü bahane ederek işten atmayı gündeme getirmesi üzerine işyeri temsilciliği ile yapılan görüşmeler sonuçlandı. "Anlaşmaya" göre çalışan sayısını azaltmak için gönüllülük temelinde çıkış ve erken emekli olmak isteyenler işten çıkarılacak, TİS kapsamında işçilere verilen sosyal yardımlar kesilecek, haftalık çalışma sürelerinde düşüş yaşanacak ve işçilere bu yıl kârdan pay verilmeyecek. Mercedes bu yöntemle yaklaşık 450 milyon avro "tasarruf" etmiş olacak.

Evrensel'in haberine göre, Stuttgart-Mercedes firması yönetimi, yılın ilk altı ayındaki kâr-zararı ve pandemi sürecini bahane ederek yaklaşık 30 bin çalışanına çıkış vereceğini açıklamış ve bunu gerçekleştirmek için de daha önce imzaladığı "İsyeri Güvencesi 2030 (ZuSi 2030)" adlı anlaşmayı tek taraflı yok sayarak çıkışların önünü açacağını duyurmuştu.

Bunun üzerine işyeri temsilciliği ile Mercedes yönetimi arasında başlayan görüşmeler fazla uzun sürmeden pazartesiyi salıya bağlayan gece anlaşma ile sonlandırıldı.

Yapılan anlaşmaya göre, gönüllük temelinde paralı çıkış ve erken emeklilik ile firmadan ayrılmak isteyenlere öncelik tanınacak.

2030’a kadar işyeri güvencesi adlı anlaşma kalacak, buna karşılık birçok bölümde (yönetim, lojistik, araştırma geliştirme vb.) çalışma saatleri kısıtlanacak. Haftalık çalışma saatleri 35 saat olan bölümlerde yaklaşık 2 saatlik kısıtlama olacak. Haftalık çalışma saatleri daha fazla olan bölümlerde ise yüzde 5,71 ile yüzde 5,13’lük düşüş olacak.

Bu anlaşma 1 Ekim 2020'den 31 Eylül 2021'e kadar geçerli olacak.

Ayrıca TZUG olarak adlandırılan ve son TİS görüşmelerinde belirlenen ekstra "çocuk ya da ebeveyn bakımı" için ödenmesi gereken yaklaşık 400 avroluk tutar veya 6 gün ya da bunun karşılığı olan paranın ödenmesi 2021'den itibaren değiştirilerek para ile ödeme kaldırılacak. Günler de 7 ve 8 gün olarak duruma göre belirlenecek.

Ayrıca bu yıl kesinlikle kârdan pay verilmeyecek.

Yine firma bünyesinde eğitimlerini sürdüren çırakların kalıcı işçi olmaları da 31 Aralık 2021'e kadar durduruldu.

Şehirlerarası ya da ülkeler arası çalışanların yer değiştirmeleri (Mercedes bünyesinde) daha da esnek duruma getirilecek. Nerede ihtiyaç varsa oraya transfer kolaylaşacak.

Bu yöntem ile Mercedes yönetimi yaklaşık olarak 450 milyon avro tasarruf etmiş olacak.

2016 yılında yapılan birçok kısıtlama ile de yaklaşık 1,5 milyar avro tasarruf edilmişti.

Firma yönetimi kendisine hedef olarak koyduğu 2 milyarlık tasarrufu bu yöntemle başarmış oldu.

Bu yapılan anlaşma öncesinde isyeri işçi temsilciliğinin görüşü "İsyerleri kaybolmasın da ne kadar avro tasarruf etmek isteniyorsa yardımcı olacağız" yünündeydi.

Anlaşma bu doğrultuda ve hiçbir eylem düzenlemeden imzalandı.