Almanya SKB: 'Hayır Hayırdır Yasası' uygulansın
Almanya Sosyalist Kadınlar Birliği, İstanbul Sözleşmesi'ne imza atan Almanya'da da sözleşmenin etkin uygulanmadığına dikkat çekti. Sözleşme bağı içinde çıkarılan 'Hayır Hayırdır Yasası'nın etkin uygulanması çağrısı yapan SKB, 25 Kasım'a kadar sürecek bir çalışma başlattıklarını duyurdu.
Türkiye'de politik İslamcı cemaatlerin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kampanyasına karşı kadın hareketi, "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" çağrısıyla aylardır direnişte. Türkiye'yle birlikte aynı tarihte sözleşmeye imza atan Almanya'da da kadına yönelik şiddetle ilgili etkin bir çalışma yok.
Almanya Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), yayınladığı bir bildiriyle sözleşmenin imzacısı olan Almanya'da da yasanın etkili şekilde uygulanmadığına dikkat çekti. 25 Kasım'a kadar sürecek olan bir çalışma başlatacaklarını duyurdu.
SÖZLEŞME BAĞI İÇİNDE 'HAYIR HAYIRDIR YASASI' ÇIKARILDI
Almanya sözleşmeye Türkiye'yle aynı tarihte 11 Mayıs 2011'de imza atarken, 12 Ekim 2017'de parlamentoda onaylamış, 1 Şubat 2018 tarihinde de sözleşmeyi yürürlüğe koymuş. Sözleşmeyle bağı içinde 2016 yılında Almanya'da yaşayan kadınlarca 'Hayır Hayırdır Yasası' tanımlanan yasa kabul edildi.
İstanbul Sözleşmesi'ne Almanya'da yaşayan kadınlar olarak sahip çıktıklarının altını çizen Almanya SKB, sözleşmenin yükümlülüklerini hatırlattı:
"Sözleşme; kadına yönelik şiddeti önlemeye, kadını etkin biçimde korumaya, şiddeti uygulayan erkeğe ceza vermeye, tüm ilgili devlet kurumları ile kadın kurumlarının bağını kurmaya, bunlara destek sunmaya, eşitlikçi bir toplum yaratmak için tüm mali vb imkanlarını seferber etmeye çağırıyor imzalayan devletleri.
"Sözleşme; psikolojik şiddeti, tacizi cezalandır, sözlü veya sözlü olmayan, fiziksel veya değil cinsel her tür davranışı cinsel taciz olarak tanımla, yani biz kadın hareketinin tarifiyle 'kadın hayır diyorsa hayırdır' de, erkeği evden, kadından uzaklaştır, kadınla temasını yasakla, şiddete yardım edeni cezalandır, ücretiz hukuki yardım sağla, kadının erkekten tazminat almasını ve uluslararası mahkemelere başvurma hakkını tanı, ölüm riski nedeniyle iltica eden kadınların mülteciliğini kabul et, kadın ve çocuklar için barınaklar aç, 7 gün 24 saat açık olacak ücretsiz telefon hattı aç, kadına ve çocuğa tıbbi, psikolojik destek sun, şiddet uygulayan erkeğe cezanın yanı sıra eğitim programı uygula, kolluk kuvvetleri ve tüm devlet kurumları ile yasal ve diğer tedbirleri al diyor sözleşme. Sözleşme; başta eğitim olmak üzere medya, spor, kültür, eğlence mekanlarında vb gerekli tedbirleri sağla, toplumdaki gençleri, erkekleri kadına yönelik şiddete karşı aktif mücadeleye katacak yöntemleri devreye sok , kadına yönelik şiddete karşı finansal kaynaklar ayır, devlet kurumlarını sözleşmeye uyması için denetle, kadınları mağdur olmaktan çıkararak geleceğe hazırla, bu sözleşmeyi savaş ve barış koşullarında uygula diyor sözleşme."
ALMANYA DEVLETİ SÖZLEŞMEYİ ETKİN UYGULAMIYOR
Tüm bu yükümlülüklere rağmen Almanya devletinin sözleşmeyi uygulamadığını belirten Almanya SKB, kadına yönelik kimi örneklerde alınan tutumla değerlendirmesine örnek verdi:
"Almanya’da kadına yönelik şiddet karşısında devlet kurumlarının İstanbul Sözleşmesini uygulamadığı erkek egemen kapitalist düzenin mahkemelerine bakarak da söyleyebiliriz. Almanya’nın Hamburg kentinde 2020’de genç kadın bindiği taksinin şoförü tarafından tecavüze maruz kaldığında, mahkeme hakiminin verdiği yanıt 'adamın seni cinselliğe zorladığına inanıyorum ama elimde delil yok' demesi kadının beyanını esas almadığı 'erkek adaletin' nasıl işlediğini gösteriyor bize. Yakın zamanda tacizci erkeğin kadının eteğinin altından fotoğraf çekmesine mahkeme hakimi 'geleneksel karnaval günlerinde evden çıkanların böylesi şeyleri beklemesi gerektiğini' söylemesi mahkemenin tacizi normalleştirdiğini ve İstanbul Sözleşmesini uygulanmadığını gösteriyor bize. 2020 yılında, Hamburg’da polise çokça şikayet etmesine rağmen çocukları ile yakılmaya çalışılan Meryem Şahin’nin gerçeği ve devletin tutumu ortada."
Sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanması için 25 Kasım'a kadar sürecek iki eksenli bir çalışma başlatacaklarını duyuran bildiri yayınlayan SKB şu ifadeleri kullandı:
'HAYIR HAYIRDIR YASASI' UYGULANSIN
"Almanya Sosyalist Kadınlar Birliği olarak Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olan 25 Kasım’a kadar Almanya’nın kentlerinde yoğunlaştırılmış bir çalışma başlatıyoruz. Yoğunlaştırılmış çalışmamızın iki ekseni olacak.
"Birincisi, kadına yönelik şiddete karşı mücadelede İstanbul Sözleşmesinin, 'Hayır Hayırdır Yasası'nın uygulanması talepli mücadeledir. İkincisi ise kadına yönelik ekonomik şiddete karşı mücadele olacak. Ekonomik krizin yarattığı, yoksullaşma, işten atmalar kadının yaşadığı ekonomik şiddete dönüşmekte özellikle işçi kıyımları ile kadınların yaşamları daha da zorlaşmaktadır. İşçilerin işten çıkartılması karşısında işçi kadınların sessiz kalmayarak işyeri önlerinde direnmeye, greve çıkmaya sessiz kalmamaya, SKB olarak kadın dayanışmasını büyütmeye, örgütlemeye çağırdığımız bir süreç olacak.
Almanya hükümetini, parlamentosunu ve erkek egemen devlet kurumlarını İstanbul Sözleşmesi'ne uymaya çağırıyoruz. İşçi kıyımlarına son vermeye dönük, patronlara yaptırımlar uygulaması için adım atmaya çağırıyoruz.
'KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM'
Kadınlara ve kadın örgütlerine de ortak mücadele çağrısı yapan SKB, "Kadın özgürlük mücadelesinde rol alan tüm kurumları, toplumsal cinsiyet eşitliğinden yana tüm mücadeleci kurumları İstanbul Sözleşmesi'nin, 'Hayır Hayırdır Yasası'nın uygulanması için ortak mücadeleye çağırıyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı kazanılmış haklarımıza sahip çıkalım, uygulanana kadar sokakları, meydanları boş bırakmayalım" dedi.