23 Eylül 2024 Pazartesi

Aliağa gemi söküm işçilerinin direnişi 10. gününde

Direnişlerinin 10. gününde Aliağa gemi söküm işçilerini ziyaret eden HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ve TİP Milletvekili Barış Atay, işçilerin haklı mücadelelerinde onlarla birlikte direneceklerini kaydetti. 

Aliağa'da gemi söküm işçilerinin direniş 10. gününde. İşçiler bugün de sabahın erken saatlerinde eylem alanında bir araya geldi. Halay ve sloganlarıyla direnişe başladı. 

İşçilerle dayanışma ziyaretleri de sürdü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay işçilerle buluştu. Haklı mücadelelerini ve taleplerini desteklediklerini, birlikte mücadele edeceklerini kaydetti. 

KEMALBAY: YAŞAM HAKLARIYLA EKMEK KAVGASI ARASINDA KALIYORLAR
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sözlerine kazanan Migros direnişçilerini selamlayarak başladı. İşçilerin direnişinin halklara umut verdiğinin altını çizen Kemalbay, Aliağa direnişcilerinin taleplerini yineeldi. Özellikle Aliağa'da gemi söküm işçilerinin sorunlarının çok ağır olduğunu yıllardır dile getirdiklerini kaydeden Kemallbay, "Özellikle Ailağa'da gemi söküm işçilerinin sorunları çok ağır. Zaten tehlikeli bir iş ve güvencesiz bir alan özellikle taşeronluk en büyük güvencesizlik" diye konuştu. 

Kemalbay, "Burada 22 şirketten işçi var. Bu parçalılık da ön büyük hak kayıplarını yaratıyor. Bunun üzerine bir de örgütsüzlük, sendikasızlık geliyor. Sendika anayasal bir haktır. Ama suçmuş gibi lanse edildiği için işçiler kendilerini koruyacak, özlük haklarının arkasında duracak, iyi çalışma koşullarını sağlayacak siyasi ve ekonomik olarak taleplerini yükseltecek sendikalara kavuşamıyorlar. Sendikasızlaşma en önemli sorunların başında. Bütün bu sorunlarla birlikte çok ağır tehlikeli koşullar da örgütsüz,denetimsiz bir şekilde çalışan işçiler olarak gemi söküm işçileri yaşam haklarıyla ekmek kavgasını karşı karşıya koymak zorunda kalıyorlar" ifadelerini kullandı. 

ATAY: HER ALAN DİRENİŞ ALANI
TİP Milletvekili Barış Atay da "Emek sömürülüyorsa bundan sonra her yer direniş alanıdır. Bunu herkes bilecek bundan sonra" dedi. Atay'ın sözleri işçilerin alkışlarıyla karşılandı. Gittikleri her eylem alanında direnenlere taleplerini sorduklarından aldıkları yanıtın, "İnsanca yaşam, insanca maaş" olduğunu dile getiren Atay, "2022 yılındayız. İnsanlar burada asbestli gemileri sökmeye çalışıyor evlerine ekmek götürebilmek için aldıkları üç kuruş maaş" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından işçiler, direniş halayına durdu.