30 Eylül 2024 Pazartesi

Ali el Hemdan'ın davasında tanık ifadesi polisi yalanladı

Adana'da Suriyeli Ali el Hemdan'ın polis tarafından öldürülmesine dair görülen davada tanık S.D, ifadesinde el Hemdan'ın dur ihtarına uyduğunu ancak polisin ateş ettiğini söyledi.

Adana'da 19 yaşındaki Suriyeli Ali el Hemdan'ın pandemi kısıtlamaları sürecinde polis tarafından öldürülmesine dair açılan davanın ilk duruşması Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü

Evrensel'in haberine göre; Ali el Hemdan'ın öldürülmesi davasında barolar ve demokratik kitle örgütlerinin katılımı kabul edilmedi. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) davaya katılım talebi ile ilgili beyanda bulunan Av. Tugay Bek, Valilik ve emniyetin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirterek adaletin sağlanması için bu tür davaların takibinin önemli olduğunu ifade etti.

Mahkemeye dahil olma talebinde bulunan avukatlar, mahkemenin talebi olmamasına rağmen güvenlik şube polislerinin adliye koridorlarında ve duruşma salonunda bulunduğunu, adliye koridorunda tanık ve müştekilerle diyaloğa girerek tanık ve müştekileri etkilemeye çalıştığını belirterek polislerin salondan çıkarılmasını istedi.

'OĞLUM KAÇSA SIRTINDAN VURULURDU'
Avukatlar, sanık polis memurunun ifadesi için ek süre istedi. Beyanı alınan Ali el Hemdan'ın babası Adnan Hemdan, oğlunun iddia edildiği gibi kaçarken vurulmuş olsa sırtından vurulmuş olacağını belirterek davayı takip edeceğini söyledi.

Katılma talebi reddedilen avukatlar müştekilerin vekilliğini talep etti. Baba Adnan Hemdan, avukatların vekilliği ile ilgili sonraki duruşmaya kadar karar vereceğini söyledi.

Avukat Tugay Bek, davanın soruşturma aşaması ve öncesinde, Adana Valiliği ve emniyetin "Olayın kaza sonucu olduğu" yönünde açıklamalarda bulunarak kamuoyunu yanılttığını ve soruşturma aşamasında Polis Kriminoloji Raporunda tişörtteki delikten yola çıkarak kurşunun sektiği yönünde rapor vererek meslektaşlarını aklamaya çalıştığını ifade etti.

Duruşmaya Adana Barosu, İzmir Barosu İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği katılım talebinde bulundu fakat bu talep reddedildi. Uluslararası Af Örgütü de duruşmayı takip etti. ÇHD'nin katılma talebi ile ilgili beyanda bulunan Av. Tugay Bek, olay günü ve soruşturma aşamasından Adana Valiliği ve Adana Emniyetinin kamuoyunu yanlış bilgilendirerek olayı kaza gibi lanse ettiğini belirterek adaletin sağlanması için davanın kendileri tarafından takibinin önemli olduğunu söyledi.

TANIK S.D, POLİSİN İFADESİNİ YALANLADI
Tanık S.D. ise ifadesinde şu beyanlara yer verdi: "Balkonda oturuyordum. İki kez dur dedi. Çocuk durdu. İki adım geri attı. Dur dediği zaman bir adım geriye attı. Silah patladı. Ne olduğunu anlamadım. Sonra başına geldi. 'Niye kaçıyorsun?' dedi. Zaten çocuk kaçmadı ki. Dur dediğinde çocuk zaten yürüyordu, koşmuyordu. İki kez dur dedi. Sonra durup döndü. İki adım da geriye attı. Ben baktım silah polisin elindeydi. Sonra yanına gitti. Niye kaçıyorsun, niye niye? Çocuk o sırada can çekişiyordu."