30 Eylül 2024 Pazartesi

Alevilerin tepkisine rağmen Erdoğan, Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret etti

Alevilerin tepkisine rağmen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dernek Yönetim Kurulu’nun ‘bilgimiz dışında’ dediği Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Alevilerin itirazlarına rağmen Muharrem orucunun son günü olan Aşure gününde Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret etti.

Erdoğan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte Cemevi'ni ziyaret etti. Ardından cemevindeki muharrem iftarına katıldı. 

Ziyaret basına kapalı gerçekleştirildi.

Aleviler için kutsal Muharrem ayının birinci günü Ankara’da bazı Cemevi ve Alevi derneklerine faşist saldırılar gerçekleşmişti.

Ziyaret öncesi Erdoğan, sosyal medya hesabından, “Birlik ve beraberliğin simgesi olan #AşureGünü’nün ve muharrem ayının İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şehadetinin seneidevriyesinde şehitlerin efendisi, Peygamber Efendimizin torunu Hazreti Hüseyin Efendimizi ve Kerbela şehitlerini rahmetle yâd ediyorum” mesajı yayımladı.

'DAYATMACI ZİYARET KABUL EDİLEMEZ'
Ziyaret öncesi Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak programdan haberlerinin olmadığını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bu ziyaret programı Hüseyin Gazi Vakıf Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız’ın kişisel inisiyatifi ile organize edilmiştir. Ziyaret sürecinden ne Vakıf Kurucular Kurulu'nun ne dernek Yönetim Kurulu'nun ne de Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dernek Başkanımız Melih Hız’ın bilgisi bulunmaktadır.

CEMEVİ YENİDEN DİZAYN EDİLDİ
Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre; Muharrem ayının 10'uncu gününde Alevi dedeleriyle buluşan Erdoğan’ın ziyaretini değerlendiren Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, cemevinin Erdoğan'ın ziyareti için yeniden dizayn edildiğine dikkat çekti. Yeni düzenlemede Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli portrelerinin Erdoğan'ın oturtulduğu bölümden kaldırıldığını kaydeden Fırat, "Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda Erdoğan’ın arkasında daha önce asılı olan Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin portreleri kaldırılmış. Bu Cumhurbaşkanı'nın Hz. Ali’nin fotoğrafı önünde resim vermekten bile rahatsız olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verdi.