1 Ekim 2024 Salı

'Alevilere eşit yurttaşlık hakkı' kampanyası tanıtıldı

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası, "Alevilere eşit yurttaşlık hakkı" kampanyasını tanıttı. Tüm halkların, eşit olduğu toplumsal bir düzen ve siyasal bir yaşam inşa etme amacında olduklarını belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Alevi Masası, "Alevilere eşit yurttaşlık hakkı" kampanyasının tanıtım toplantısını Dersim'de yaptı. Toplantıya katılan Eş Genel Başkan Mithat Sancar,  Alevilerin on yıllardır yürüttükleri mücadeleden süzülen bilinci ve birikimi biz esas alarak, bu mücadele birikiminin üzerine şiar ve programlarını inşa ettiklerini dile getirdi. 

'EŞİT BİR TOPLUMSAL DÜZEN VE SİYASAL YAŞAM İNŞA ETME AMACINDAYIZ'
Eşit yurttaşlığın sistemin temelinde var olan anlayışa bir cevap olduğunu söyleyen Sancar, "Bu sistem makbul vatandaşlar yaratma ideolojisi üzerine kurulmuştur. Sistemin temel taşı olarak belirledikleri ideolojik unsurları, toplum kesimlerine kabul ettirmek için bir dayanak olarak almaya çalışmışlardır. Sistemin kurucuları ve sürdürücüleri açısından makbul vatandaş tam da bu anlayışı ifade etmektedir. Makbul vatandaş, bu sistemin ideolojisini toplum kesimlerine dayatmak için seçtiği sinsi bir yöntemdir. Biz makbul değil eşit yurttaşlık şiarıyla hareket ediyoruz. Bütün yurttaşların eşit olduğu toplumsal bir düzen ve siyasal yaşam inşa etme amacındayız" dedi. 

'YÜZLEŞME PROGRAMI HAYATA GEÇİRİLMELİ'
Programlarının eşit yurttaşlığı anayasal güvenceye bağlayacak mücadeleyi yükseltmek için hazırlatıklarını ifade eden Sancar, "Bu sistemin, asimilasyonu her daim canlı tuttuğunu biliyoruz. Bazen baskı ve kıyım, bazen ise sinsi politikalar ile yapılıyor bu. Açık kıyım politikalarının en ağır örneği Dersim Tertelisidir. Dün bu tertelenin yıl dönümünde anmalar yapıldı. Programımızın startını bu anmanın yıl dönümüne denk getirmemizin nedeni Alevi canların yaşadığı sorunların temelinde yatan kıyımcı zihniyetin en kara örneğinin yaşandığı tarih olmasıdır. Dersim de işte bu kara tarihin, bu kanlı politikaların, kıyımcı zihniyetin merkezi olarak seçilmiştir. Bir yandan eşit yurttaşlık için neler yapılması gerektiğini anlatırken öbür yandan da bir yüzleşme programının da ayrıntılı olarak hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi. 

'VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ'
Hakikat ortaya çıkarılmadan adaletin sağlanamayacağının altını çizen Sancar, Alevilerin sadaka değil hak istediği gibi lütuf değil yasal ve anayasal güvence istediklerini kaydetti. Bu programı uzun istişare, çalışmalar ve çalıştaylar sonucunda hazırladıklarını dile getiren Sancar, Türkiye'de yaşayan bütün halkların ve inançların eşit ve özgür olacağı demokratik Cumhuriyetin gerçek anlamda kurulacağı bir gelecek inşa etmeyi amaçladıklarını belirtti. Sancar, "Bu sömürüyü, yoksulluğu, talanı, soygunu örtmenin de en sık başvurulan yöntemi inançlar ve kimlikler arası çatışmaları sürekli gerilim kaynağı olarak kullanmaktır. Emekçiler. Kürtler, Aleviler ve bütün toplum için bu oyunları fark ederek ortak mücadele etmek gerektiğine bütün kalbimizle inanıyoruz. Toplumun bütün kesimlerinin böyle bir mücadele istediğinin olduğunun farkındayız. Bize düşen bu iradeyi somut güce dönüştürmek; yeni başlangıç, yeni yaşam, eşit yurttaşlık, Demokratik Cumhuriyet için var gücümüzle mücadele yürütmektir" dedi.

Sancar'ın konuşmasının ardından Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları, hazırlanan broşür ve kampanyaya ilişkin bilgiler verdi.