30 Eylül 2024 Pazartesi

Alevi örgütlerinden ortak tepki: İktidarın politikaları saldırılara zemin hazırlıyor

Ankara'da Alevi kurumları ve cemevine yönelik dün yaşanan saldırıya bugün birçok kentte eşzamanlı eylem yapılarak tepki gösterildi. İstanbul Gazi mahallesinden kitlenin önüne barikat kurularak yürümelerine izin verilmedi. Açıklamalarda, "Saldırıların arka planını, örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız" denildi.

Ankara'da Tuzluçayır ve Kızılay'da bulunan Ana Fatma Cemevi, Şah-ı Merdan Cemevi, Gökçebel Köy Derneği ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı'na Muharrem orucunun ilk günü olan dün gerçekleştirilen saldırıya karşı bugün eşzamanlı eylemler örgütlendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Dersim, Adana, Antalya başta olmak üzere çok sayıda kentte eylemler yapıldı. Eylemlerde ortak açıklama metni okundu.

İSTANBUL
İstanbul'da Avrupa yakasında Gazi Cemevi, Anadolu yakasında ise Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi önünde açıklamalar yapıldı.

Gazi Cemevi önünde toplanan yüzlerce kişi yürüyüş yapmak istedi. Cemevi önünü ablukaya gelen ve barikatlar kuran polis, yürüyüşe izin vermedi. Cemevi önünde yapılan açıklamada polisin kurduğu barikatlara tepki gösterildi.

Ardından kitle "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla Gazi mahallesindeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şubesi önüne geçti. Burada Şube Başkanı Hüsnü Korkmaz, Alevi örgütlerinin ortak açıklamasını okudu.

Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi önündeki açıklamada Erdal Sağır açıklama yaptı.

İZMİR
İzmir'de bulunan Alevi örgütleri, Alsancak'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. "Karanlığa teslim olmayacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarının atıldığı eyleme, HDP, SGDF, ESP, Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve örgüt temsilcisi katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Merkez yöneticisi Gülbahar Kaplan, "Bilsinler ki, bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız. Biz Aleviler, tarih boyunca her türlü provokatör tertibinin karşısında ve bize yönelik her saldırıya rağmen 72 millete bir nazarla bakmaya devam ettik. Hakları kendi içinde kutuplaştıran, ötekileştiren, çatıştıran, gerilimden ve şiddetten beslenen politikaların karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz" dedi.

İktidarı uyaran ve göreve çağıran Kaplan, şöyle dedi: "Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; cemevlerini tanımayan ve Anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan, hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Bu saldırıların arka planını örgütleyicisini ve azmettiricisini derhal açığa çıkarın. Aksi taktirde zan altında kalmaktan kurtulamazsınız. Kınama ve geçmiş olsun ile geçiştirilecek bir durum değildir. İçişleri Bakanlığı daha birkaç gün önce yayınladığı genelgede cemevlerine yakın olacaklarını boş bırakmayacaklarını ilan etmişken daha Muharrem'in birinci gününde bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür."

ADANA
Adana Alevi Platformu, saldırılara Düş Yolcuları Parkında eylem yaptı. Platform adına açıklamayı yapan Sevim Alkan, 2023 genel seçimleri öncesi kaos ve çatışmadan beslenmek isteyen karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan iktidarın şiddet dilinin farkında olduklarını söyledi. Bu saldırıların daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta demokrasi güçleri olmak üzere herkese görev düştüğünü belirten Alkan, halkı kurumlarına ve cemevlerine sahip çıkıp, provokasyona karşı uyanık olma çağrısı yaptı.

ESP, Halkevleri ve Mücadele Birliği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda devrimci örgütün de katıldığı eylemde Demokratik Alevi Dernekleri adına Zeynel Kete de bir konuşma yaptı.

Ceyhan Cemevi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ceyhan Şube Başkanı Bahadır Odabaşı konuştu. Muharrem Ayı'nda provokatörlerin yine işbaşında olduğunu söyleyen Odabaşı, baskı, şiddet ve zorbalığa boğun eğmeyeceklerini vurguladı.

DİYARBAKIR
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Cemevi Diyarbakır Şubesi önünde de eylem yapıldı. Bağlar'daki cemevi önündeki açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Bestaş, HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Emek Partisi (EMEP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Atlı, halkı provokasyonlara karşı duyarlı olmaya çağırarak, faillerin ortaya çıkarılması için mücadele edeceklerini vurguladı.

BEŞTAŞ: CEMEVLERİNİ İBADETHANE KABUL ETMEYEN İKTİDAR SORUMLU
Daha sonra söz alan HDP'li Meral Danış Beştaş, bir kişiyi gözaltına alarak geçiştirmeyi kabul etmediklerini söyledi. Bu saldırıyı düzenleyenin tek başına bir provokatör olamayacağına işarete eden Beştaş, "Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeyen iktidar bunun sorumlusudur" dedi. Beştaş, "Diğer bütün farklı diller, inançlar gibi hepimizin eşit hakları vardır. Birlikteliği savunan, bunun için mücadele eden bir partiyiz. HDP aynı zamanda Alevi partisidir, diğer inançların partisidir" diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "camilere saldırdılar" söylemini hatırlatan Beştaş, cemevlerine yapılan saldırılara değinerek, sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.

DERSİM
Dersim'de de Demokratik Alevi Derneği (DAD) öncülüğünde Sanat Sokağı'nda açıklama yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, "Cemevimize dokunma" dövizi taşındı. Açıklamayı DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu yaptı.

ANTALYA
Alevi kurumlarına yönelik saldırılara karşı Antalya'da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Kültür ve Cemevi önünde ortak açıklama yapıldı. Antalya Alevi Bileşenleri, "Cemevleri ibadethanemizdir. Saldırılar bizi yıldıramaz. Provokasyonları püskürteceğiz" yazılı pankart açtıkları eylemde ortak açıklamayı Zafer Talan okudu.

Eylemde sık sık "Devletin Alevisi olmayacağız", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR
Alevi örgütleri Eskişehir'de Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği önünde bir araya geldi. Alevi örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan cemevi dedesi Seyit İbrahim Erenler, "Hükümet yetkililerine Eskişehir'den sesleniyoruz. Biz Alevi canlar bir muharremde oruçlu iken Hz. Hüseyin ve yarenlerinin acısını kalbimizde yaşarken bize bu saldırıları reva gören barbarları sadece kınama ve bizlere geçmiş olsun dilekleri ile geçiştirici bir durum değil de bu gözü dönmüşleri ivedi bir şekilde gereğini yapmanızı talep ediyoruz. Bu talep bu topraklarda yaşayan insanların tabi hakkı olduğu gibi bizlerinde en doğal hakkıdır" dedi.

Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını isteyen Erenler, "Bu topraklarda yaşayan tüm insanlara sesleniyoruz. Bizler Pir Hünkar Hacıbektaş Veli'nin eline beline diline işine aşına sahip ol ikrarıyla mayalanmışız. Kapımız temiz, meydanımız hakikat. Bu meydandan, bu evden kötü ve kötülük cani ve canilik çıkmadı çakmayacaktır" diye konuştu.

MALATYA
Alevi örgütleri Malatya'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Şubesi önünde bir araya geldi. Saldırılara tepki gösterilen eylemde ortak açıklamayı PSAKD Malatya Şube Yöneticisi Zuhal Güler okudu.

Eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Partisi, EMEP, Sol Parti ve SES'in de aralarında bulunduğu çok sayıda örgüt ve sendika katıldı.

MUĞLA
Ortaca'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Ortaca Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen halk, dün Ankara'da Alevi kurumlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıları protesto etti.

Açıklamayı okuyan Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Gümüş, savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alacaklarını söyledi.

KAYSERİ
Kayseri Hacı Bektaş Veli Derneği'nde düzenlenen basın açıklamasına da emek ve demokrasi güçleri de katıldı.

Saldırıların Alevileri demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacağının vurgulandığı açıklamayı dernek yöneticisi Rüstem Gümüş okudu.

EYLEMLERDE DEVLET KATLİAMLARI HATIRLATILDI
Eylemlerde okunan açıklamalarda Alevi örgütleri taleplerini de dile getirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin ortak açıklamasında, devletin gerçekleştirdiği Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi, 10 Ekim ve Suruç katliamları hatırlatıldı.

HALKA CEMEVLERİNE SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI
Halka Alevi örgütleri ve cemevlerine sahip çıkma, provokasyonlara karşı uyanık olma çağrısında bulunulan açıklamada, "Bozuk düzende sağlam çark olmaz! Bu adaletsiz düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Halklar inançlar ve kimlikler olarak omuz omuza vererek demokrasi ve eşit yurttaşlık haklarımızı birlikte kazanacağız" denildi.

'ELİNİZİ, DİLİNİZİ İNANÇ MERKEZLERİMİZDEN ÇEKİN'
Cemevlerinin milyonlarca Alevinin ibadethanesi olduğu vurgulanan açıklamada, "Orada hiç kimseye makamı, dili, dini, rengi sorulmaz. Cemevlerine saldırmak aslında Anadolu halklarının hoşgörüsüne ve bin yıllık komşuluğa saldırmaktır. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; Cemevlerini tanımayan ve Anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan, hakir gören, aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Taleplerimizi kabul edin ve ibadethanelerimizi yasal statüye kavuşturun. Elinizi, dilinizi inancımızdan ve inanç merkezlerimizden çekin. Bizi tarif etmeyin, tanıyın. Provokatörlere karşı, kandan beslenen zalimlere karşı, ırkçı gerici ve şeriatçılara karşı, savaş çığırtkanlığı yapan her türlü zihniyete karşı gelin canlar bir olalım" çağrısı yapıldı.