25 Eylül 2024 Çarşamba

Alevi Örgütleri: Bahçede oy deposu olmayı reddediyoruz

"Yolda birlik, mücadelede birlik" şiarıyla bir araya gelen Alevi örgütleri, artık kimsenin Alevileri birbirinden ayıramayacağını belirterek, "çantada keklik, bahçede oy deposu" olmayı ret ettiklerini söyledi.

Alevi Örgütleri "Yolda birlik, mücadelede birlik" şiarıyla Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Dergahı'nda bir araya geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Demokratik Alevi Derneği tarafından düzenlenen buluşmada, Aleviler üzerindeki baskılar ve buna karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğine ilişkin yöntemleri masaya yatırıldı. Buluşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Kemal Bülbül, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, Türkiye ve Avrupa'daki Alevi kurum temsilcileri ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Buluşma Çerağ uyandırmasıyla başlandı, ardından semah dönüldü.

'CAN, YOLDAŞLIK, YARENLİK'
Ardından Alevi Derneği Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, açılış konuşması yaptı. Kapitalizmin tüm halkları kendi norm ve standartlarına uydurma yöntemine başvurduğunu söyleyen Fırat, "Bizleri zehirlemek isteyen gerçeklerin çocuklarımıza vaat ettiğimiz bir yaşamı nasıl bir tezgah üzerinde devindiğini konuşacağız. Yani yaşadığımız baskı ve zulümlerle kendini açık eden dayatılmış¸ düzeni konuşacağız. Kendimizi küçük görme ve gücümüzün farkında olmama, yani bize dayatılan niteliksiz sosyokültürel alt yapının nedenini konuşacağız, sorgulayacağız. Uzak ve yakın coğrafyadaki canlarımızla inancımızın temeli olan rızalık, can, yoldaşlık ve yârenliği paylaşacağız. Bu anlamda hepinizi Şah Hüseyin aşkıyla selamlıyorum" dedi.

'ARTIK YALNIZ DEĞİLİZ'
Alevi varlığının her dönemde birilerini rahatsız ettiğini belirten Fırat, şöyle konuştu: "Varlığımız her koşul da yeniden ele alınmış¸ güvenlik tedbirleri ve asimilasyon çabaları birçok katliamla sonuçlanmıştır. Kısacası bize karşı; kin, öfke ve nefret hiç¸ bitmemiş¸ hafızamızda tarihsel bir gerilim biriktirmiştir. Selçuklu- Osmanlı ve cumhuriyet döneminde toplumun dışında bırakılan, ötekileştirilen Aleviler yoluna bağlıklarından ötürü fişlenmiştir. Bizler Koçgiri, Dersim, Maraş, Malatya, Çorum katliamlarını yaşayan sürgün edilen Alevileriz. Bu sürgün dönemde inançsal, kültürel ve sosyal yaşam alanlarınızı farklı halklarla sorunsuz yaşayarak genişlettik. Bizler öteden beri ret edilen haklarımızı ve katliamlara karşı tedirginliğimizi Avrupa'daki canlarla örgütlenerek aşacağımıza inanıyoruz ve biliyoruz ki artık yalnız değiliz."

'OY DEPOSU OLMAYI REDDEDECEKTİR'
Laik ve bilimsel eğitimin her çocuk için hak olduğuna da değinen Fırat, Türkiye'deki eğitim müfredatının da bu anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. "Çocuklarımızın; musahiplik ekranından geçmesi, görgü ekranından ikrar vermesi, bu güzel yola talip olması için mücadele edeceğiz, Alevilik inancının zihinsel haritamızdan silinmesine asla izin vermeyeceğiz" diyen Fırat, "Sünni İslam damarını besleyen devlet Alevi köylerine cami yapmaya devam ediyor. Alevi köylerine camii projesi uygulanan asimilasyon taktiklerinden biridir. Köye alt yapı, yol, su hizmeti karşılığında devlet bürokrasisinin dayattığı Alevi köyüne Cami projeleri bitmiyor. Yüzyıllardır devlet kurumu veya kişiler bizlerin ibadethanesini belirlemeye çalışıyor. Bizlerde ısrarla ve dirençle bir inancın ibadethanesine, ibadetini nasıl yaptığına, nasıl yapacağına yalnız o inanca gönül vermiş¸ olanlar belirler diyoruz. Bu asimilasyonu durduruyoruz. Bundan sonra daha örgütlü ve daha disiplinli çalışarak çantada kelik, arka bahçe, oy deposu olmayı ret edeceklerdir. Parlamenter sistem için de demokrasi, eşitlik ve adalet diyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

'KİMSE BİZİ AYIRAMAZ'
Ardından söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ikinci başkanı Mehmet Ali Çetinkaya, Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da Alevilerin asimile edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Asimilasyon için ellerinden gelen tezgahların planlandığına dikkat çeken Çetinkaya, "Avrupa'dan Türkiye'ye gelen çok sayıda canımız Türkiye'ye giriş yapmadan geri dönmek zorunda kaldı. Bu canlarımız geri çevrildi. Avrupa'daki Alevi dernekleriyle Türkiye'deki dernekleri birbirinden ayırmaya çalışıyorlar. Türkiye'deki Alevi hareketlerle Avrupa'daki Alevi hareketleri buluşturmayı ve ortak noktada hareket etmeyi yakaladık. Bunu devam ettirmek istiyoruz. Türkiye bizim onursal başkanımıza gözaltına alıyor ve yurt dışı yasağı konuluyor. Bu yasak tüm Alevilere konulan bir ambargodur. Bugün bir başkanımıza bunu yaptılar yarın diğerlerine uygulayabilirler. O yüzden hem Avrupa'daki hem de Türkiye'deki alevi örgütleri olarak bir olacağız. Kimse bizleri ayıramaz" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından divan oluşturuldu. Buluşmaya katılan kurum temsilcileri söz alarak yaşadıkları sorunları anlattı.