30 Eylül 2024 Pazartesi

Alevi örgütleri Ankara'da saldırılara karşı sokağa çıkıyor

Muharrem ayının ilk gününde Ankara'da Alevi örgütleri ve cemevlerine yönelik saldırı gerçekleştirildi. Eşzamanlı gerçekleştirilen saldırıların planlı olduğunu vurgulayan Alevi örgütleri bugün Ankara Tuzluçayır ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte sokaklara çıkacak.

Alevi örgütleri ve cemevlerine yönelik dün gerçekleşen saldırıya karşı bugün birçok kentte eylem yapılacak. Ankara Mamak'ta bulunan Şah-ı Merdan Cemevi'ne gelen bir kişi cem sırasında sandalyeleri fırlatarak saldırıda bulundu. Türkmen Alevi Bektaşi Derneği'ne yönelik saldırıda ise bir kadın bıçakla yaralandı. Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ana Fatma Cemevi, Sivas Gökçebel Köy Derneği'ne yönelik saldırılar oldu.

Saldırıya ilişkin konuşan Şah-ı Merdan Cemevi dedesi Kazım Erbektaş, “Bugün saat üç gibi ceme başlamıştık. Toplanıyordu millet. Yerime geçtim, üç beş kişi yanıma oturuyordu. Dışarıdan birisi geldi, üç beş tane sandalye fırlattı. Birisi oturduğu yerde üzerime geliyordu. Bir şey demeden kaçtı. Kameralarda görülüyor. Sesini filan duymadık” sözleriyle yaşananları anlattı.

'EŞZAMANLI SALDIRILAR PLANLI'
Saldırının ardından Demokratik Alevi Dernekleri Ana Fatma Cemevi Ankara Şubesi önünde dün akşam saatlerinde açıklama yapıldı.

Dernek Başkanı Mustafa Karabudak, siyasal iktidarın Alevileri hedef gösterdiğini belirterek, “Bugün Muharrem ayının birinci günü ve Ankara'da Alevilerin cemevlerine ve derneklerine çeşitli saldırılar olduğunu öğrendik. Bu saldırılar eşzamanlı. Bu da gösteriyor ki hepsi planlı bir şekilde yapıldı” dedi.

Saldırıların siyasi iktidarın Alevileri ötekileştirmesi, inançlarını yok sayması üzerinden siyaset yapmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Karabudak, “Bu saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu vardır. Yapanların eşgalleri bellidir. Kamera kayıtları elimizdedir. Şikayetçi de olduk. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Sonuna kadar da peşini bırakmayacağız. Yarın tüm Alevi kurumları olarak bir toplantı yapacağız ve sonrasında açıklamamız olacak” dedi.

HDP MİLLETVEKİLLERİNDEN ZİYARET
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, HDP Parti Meclisi üyesi Turgut Öker ile milletvekilleri Murat Çepni ve Tülay Hatimoğlulları, HDP Ankara il yöneticileri cemevine ziyarette bulundu.

Saldırıların provokasyon olduğunu dile getiren HDP'li vekiller, bu tür baskı ve saldırılara karşı her zaman Alevi halkının yanında olduklarını vurguladı.

SALDIRILAR TUZLUÇAYIR'DA PROTESTO EDİLECEK
Alevi örgütleri Muharrem Orucu'nun ilk gününde yaşanan saldırılara ilişkin bugün Ankara Tuzluçayır'da saat 17.00'da eylem yapacak. İzmir'de de aynı saatte Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem düzenlenecek. Alevi örgütleri bugün Avrupa'da da sokaklara çıkacak. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Avrupa saatiyle 16.00'da Köln'de bulunan Türkiye konsolosluğu, Britanya Alevi Federasyonu ise saat 15.00'da Londra'da saldırıları protesto edecek.