1 Ekim 2024 Salı

Alevi Dedesi Fırat'tan belediyelere: Muharrem yas ayıdır, yas bitmeden aşure dağıtılmaz

Garip Dede Cemevi Dedesi ve Alevi Dernekleri Federasyonu Celal Fırat, Muharrem ayı ve aşureyle ilgili yapılan paylaşımlara ve mesajlara dikkat çekerek uyarıda bulundu. Muharrem ayının bir yas olduğunu, 'mübarek' veya 'kutlu' olsun denilmeyeceğini söyleyen Fırat, yas bitmeden aşure dağıtılamayacağını kaydetti. 

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi'nin dedesi olan aynı zaman da Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, Muharrem ayı dolayısıyla yapılan paylaşımlara tepki gösterdi. İsim vermeden belediyelerin aşure dağıttığını belirten Fırat, paylaşımında kimi belediyelerin muharrem ayı bitmeden aşure dağıttığını kaydederek, yapılanın Alevi inancına saygısızlık olduğunu savundu. 

Celal Fırat'ın paylaşımı şöyle: 

"Aşuremiz Belediyelerin veya zenginlerin fakirlere dağıttığı çorba veya tatlı değildir. Bizim Aşuremiz Dertlere dermandır, hastalara şifadır. Orucumuz bitmeden Aşure dağıtanlar,bizim itikadımıza ve inancımıza küfredenlerdir..." 

'KERBELA MAZLUM İLE ZALİMİN KAVGASIDIR'
Independent Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Fırat, Kerbela'nın mazlum ile zalimin kavgası ve haksızlığa, zulme karşı başkaldırı olduğunu söyledi. Alevilik inancının içini boşaltmaya yönelik girişimler olduğuna dikkat çeken Fırat, "Aleviliği ağlama duvarına çeviren bir mantık ve zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysa ki Kerbela'da Şah Hüseyin'in bize bir çağrısı var. Aç kal alçalma" diye konuştu.

Fırat'ın açıklamaları şöyle: 

"Bitmeyen asimilasyon çabaları inancımızın içini boşaltmaya yönelik olarak yoğun bir şekilde çalışmalar çeşitli kurum ve kuruluşlarla devam ediyor. TV ekranlarında Aleviliği, tamamen ağlama duvarına çeviren bir mantık ve zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysa ki Kerbela'da Şah Hüseyin'in bize bir çağrısı var. Aç kal alçalma.

'KUTLU OLSUN' PAYLAŞIMI BİZİ DERİNDEN ÜZÜYOR
"Muharrem ayı yas ayıdır. 'Muharrem ayı mübarek olsun', 'kutlu olsun', 'yaşasın muharrem ayı', 'muharrem ayı coşkuyla karşılandı' gibi ifadelerin paylaşılması bizi derinden üzüyor.

"Aşuremiz belediyelerin veya zenginlerin fakirlere dağıttığı çorba veya tatlı değildir. Orucumuz bitmeden aşure dağıtanlar, bizim itikadımıza ve inancımıza küfredenlerdir..."