22 Eylül 2024 Pazar

Aksu: İşçiler amirlerini uyarmış

Çöpler Altın Madenine ilişkin sahadaki son durumu aktaran Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Aksu, işçilerin bir haftadır hareketlilik olduğunu tartıştıklarını, dün çatlakları gördükten sonra amirlerini uyardıklarını aktardı. "Siyanür kablolama borularını döşeyen taşeron işçilerini oradan çekiyor fakat ana şirket planlamada faaliyetin devamı doğrultusunda direktif veriyor" diyen Aksu, böylesi bir kimyasal yığının altından işçileri çıkarmanın oldukça zor olduğunu da ekledi.

Erzincan İliç'te bulunan yerli iştiraki Çalık Holding olan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeninde dün öğlen meydana gelen göçün ardından arama, kurtarma çalışmaları başlatıldı. Resmi rakamlara göre 9 işçi milyonlarca ton toprak ve kaya altında kaldı.

'KAMUOYUNU TELKİN ETMEK İÇİN DÖRT AMİR GÖZALTINA ALINDI'
Göçüğün hemen ardından sahaya geçen Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, son durumu ETHA'ya değerlendirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göçüğe ilişkin soruşturma başlatmıştı. Sahadaki dört amirin gözaltına alındığını aktaran Aksu, "Sahada arama kurtarma çalışmaları da başladı, sahadaki dört amir gözaltına alındı. Bunlar kamuoyunu telkin etmek üzere atılan standart adımlar. Sonuçta bakanların, şirket ceo'sunun, hakimlerin, savcıların, bilirkişi raporlarını yazan akademisyenlerin sorumlulukları var. Sahadaki mühendislere faturayı biçen yaklaşımlar bunlar. Önce onlar alınıyor o yüzden mühendis arkadaşların hem kendi örgütlülükleri açısından bu durumu düşünmesi hem de bu tarz durumlarda şirketle değil işçilerle birlikte davranan bir yaklaşım geliştirmesi lazım. Bu tarz durumlara düştüklerinde sahip çıkacak insan yığınının oluşmasını da dert etmeliler. Çünkü fatura onlara kesiliyor" dedi.

'BİR HAFTADIR HAREKETLİLİK OLDUĞU İŞÇİLER ARASINDA KONUŞULUYOR'
Dün işçilerin çalışırken çatlaklar gördüğünü ve amirlerine bildirdiğini aktaran Başaran, "Burada çalışılmaz diyorlar amirlerine. Dün gece bazı işçilerle toplantı yaptık, 'burada bir haftadır hareketlilik var, çatlama var, içşiler arasında tartışılıyor' dediler. Ama dün fark ediliyor. Siyanür kablolama borularını döşeyen taşeron işçilerini oradan çekiyor fakat ana şirket planlamada faaliyetin devamı doğrultusunda direktif veriyor. Altını çıkarmak için 12 civarı dinamit patlaması oluyor, şiddetli sarsıntılar yani küçük çaplı depremler yaşanıyor. Yavaş yavaş başlayan kayma, siyanürlü solüsyonlu liç yığınının kaymasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

'BU KADAR KİMYASALIN ALTINDAN İŞÇİLERİ ÇIKARMAK ÇOK ZOR'
Şu an sahada gaz ölçümlerinin yapıldığını, termal kameralarla ve dronelarla arama kurtarma çalışmasının başladığına dair bir görüntü olduğunu belirten Aksu, şu hususa dikkat çekti: "Böyle bir kimyasal yığının altından işçileri çıkarmak, canlı çıkarmak çok zor. Çıkarmanın kendisi de çok zor. Deneyimli işçi arkadaşlar da bilim insanları da aynı şeyi söylüyor. Burada göçük altında olan işçilere ulaşmanın haftalar, aylar biçiminde uzun zaman alacağını söylüyorlar."

'BUGÜN TABLO ORTAYA ÇIKAR'
Son olarak göçük altında kalan işçilere ilişkin şu bilgileri verdi Aksu: "Herkesin izlediği bir video var ama sağlı sollu göçük var. Sahada da Anagold firmasının çalışanları, Çiftay taşeron firmasının çalışanları var. Bir de irili ufaklı 7-8 tane, 10-15-20 işçinin çalıştığı küçük taşeronlar var. Dolayısıyla henüz Anagold'un işçileriymiş gibi görünüyor. Üstü olur mu bilmiyorum ama resmi açıklamayı takip etmek lazım. Tespit yapmaya çalışıyoruz bugün tablo ortaya çıkar diye düşünüyorum."