25 Eylül 2024 Çarşamba

AKP'nin milletvekili adayları ya korucubaşı ya katil

Milletvekili adaylarını açıklayan AKP faşist iktidarı, kendisinden bekleneni yaptı. Sunduğu isimlerle şaşırtmayan AKP korucubaşı ve katilleri birinci sıradan gösterdi.

14 Mayıs seçimlerine günler kala siyasi partiler Yüksek Seçim  Kurulu'na (YSK) milletvekili aday listelerini teslim etti. Cumhur İttifakı'nın listelerinde yer alan isimler korucubaşı, katiller, kadın düşmanları.

Mezopotamya Ajansı'nın derlediği habere göre, 1990'lı yıllardan bu yana koruculuk yapan kişilerden isimlere yer verildi. MHP, Halil Tatar'ı 1'inci sırada; Yeniden Refah Partisi, Sabri Tatar'ı; Zafer Partisi Mahmut Tatar'ı aday gösterdi. AKP ise, her dönem iktidarda olan partinin yanında saf tutan korucubaşı Arslan Tatar'ı ilk sırada aday gösterdi.

AKP'NİN ŞIRNAK ADAYLARI KORUCUBAŞI
AKP'nin adayı olan korucubaşı Tatar, 1995 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'den Şırnak milletvekili seçilen Mehmet Tatar'ın oğlu. Baba Tatar, 1990 ve 2000'li yıllarda faili meçhul cinayetlerle gündeme gelen Tansu Çiller ve Mehmet Ağar gibi isimlerin yönetiminde yer aldığı DYB'nin yanında saf tuttu. Baba Tatar, milletvekilliği yaptığı dönemde özel savaş politikalarının Şırnak'taki yürütücüsü oldu. Baba Tatar, DYP milletvekili iken 27 Ekim 2005'te Meclis'e sunduğu tekliflerle de koruculuğun yaygınlaşmasında rol oynadı.

Arslan Tatar da babasının yolunda ilerledi. Bir kolu MHP'de olan Tatar, AKP'nin güçlenmesiyle iktidara daha da yakınlaştı. Arslan Tatar ve bağlı korucuları, Şırnak'ta 2015-2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında aktif yer aldı. Tatar'ın yakını korucular, cenazelere işkenceyle gündeme geldi.

SUÇ İŞLERİ BAKANININ ELİ, KOLU
Tatar, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanlığı görevine gelmesiyle sonrası bölgede daha aktif bir rol oynamaya başladı; adeta Soylu'nu eli, kolu ve ayağı oldu. Cudi, Gabar ve Besta'da karakol ve kalekol yapımlarına öncülük eden Tatar, yıllardır devam eden orman kıyımına da ortak. Tatar'ın yakınlarının, hem karakol ve kalekol yapımlarından hem de ağaç kıyımında ekonomik gelir de elde ettiği biliniyor. Sık sık bölgeye gelen hükümet yetkilileriyle poz vererek, kentin semalarında helikopterle tur atan Tatar, ayrıca düzenli bir şekilde askeri üs bölgelerini ziyaret ediyor. Kentin doğal zenginlikleri maden ocaklarından da büyük kar sağlayan Tatar, Soylu ile yakınlaşmasının ardından devletin tüm kurumlarına yakınlarını yerleştirdi.

Tatar, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Efrîn kentine dönük 20 Ocak 2018'de gerçekleşen Türkiye saldırılarında da aktif rol oynadı. Tatar, o dönem yaptığı açıklamayla, Efrîn'e dönük saldırılara destek verdiğini belirtip, bazı korucuların saldırılarda yer alabileceğini ifade etmişti.

MARDİN ADAYI ARANAN İSİM
Mardin'de AKP'nin birinci sıradan aday gösterdiği Faruk Kılıç ise cinayetten aranan isimlerden. Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olan Kılıç, 2017 yılında işlenen bir cinayetin firari sanıkları olan 9 ismin kaçmasında da rol sahibi olduğu iddiasıyla gündeme gelen bir isim.

Arazi tartışması sonrası yaşanan silahlı çatışmada akrabalarının karıştığı olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş 5 kişi ise yaralanmıştı.