25 Eylül 2024 Çarşamba

AKP'nin milletvekili adayı LGBTİ+ düşmanı 

İstanbul'da LGBTİ+ karşıtı mitingde konuşan ve LGBTİ+ hareketini küresel güçlerin kirli ve çirkin bir oyunu olarak itham eden Bahadır Yenişehirlioğlu, AKP'nın Manisa'dan birinci sıradan milletvekili adayı. 

AKP LGBTİ+ düşmanlığını açıkladığı milletvekili adaylarıyla da bir kez daha gözler önüne serdi. Bu adaylardan biri 18 Eylül 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen LGBTİ+ karşıtı eylemde konuşan Bahadır Yenişehirlioğlu. Yenişehirlioğlu, AKP'nin 2018 seçimlerinde beş milletvekili çıkardığı Manisa'dan birinci sıra adayı olarak gösterildi.

Yenişehirlioğlu, LGBTİ+ hareketini küresel güçlerin bir oyunu olarak itham etmiş, aile ve nesli korumak iddiasıyla LGBTİ+ hareketini "kirli ve çirkin oyun" olarak suçladı.

TAR: AKP'NİN ADAY GÖSTERDİĞİ PEK ÇOK KİŞİ LGBTİ+ KARŞITI
Artı Gerçek'ten Oğulcan Özgeç'e konuşan Kaos Gl İletişim ve Medya Koordinatörü Yıldız Tar, bu adaylığın şaşırtıcı olmadığını vurguladı. Tar'a göre; sadece Bahadır Yenişehirlioğlu değil, AKP'nin aday gösterdiği pek çok isim partinin LGBTİ+ karşıtı politikalarının taşıyıcısı konumunda. Bu isimlerin başında Süleyman Soylu'nun geldiğini belirten Tar, şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz yıl 15 şehirde nefret mitingleri örgütlendi. Bunlar örgütlenirken LGBTİ+'ların onur yürüyüşleri ve başkaca açık etkinlikleri yapılamadı. Valilik yasakları getirildi. Bahadır Yenişehirlioğlu ile ilgili durum ise şöyle. Nefret mitinglerini düzenleyen Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu, farklı farklı aktörlerle işbirliği yapmıştı. Yeniden Refah ve HÜDAPAR gibi aktörler Cumhur İttifakına katılmadan önce LGBTİ+ karşıtı ittifaka katılmıştı. Oradan ittifaka transfer oldular. Yenişehirlioğlu, kendi biyografisinde liseyi bitirdikten sonra Fransa'ya gitmek istediğini ama annesinin ısrarıyla hukuk okuduğunu aktarıyor. Eğer ki 60'larda Fransa'ya gitseydi oradaki 68 rüzgarından bir nebze faydalanabilirdi."

'BUNLAR İŞE YARAMAZ ÇÜNKÜ ELİTİST BİR YAKLAŞIMA İŞARET EDİYOR'
Tar, kamuoyunda etkili olduğu düşünülen insanlar üzerinden LGBTİ+ karşıtı söyleminin yaygınlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Yenişehirlioğlu'nun adaylığını bu perspektiften değerlendiren Tar, "Şimdi nefret mitingleri zamanında piyasaya sürülen oyuncuların, sanatçıların meyvelerini toplama zamanı. Bunun için de Abdülhamid dizisinde oynayan bir ismi aday göstermenin işe yarayacağını düşünüyorlar. Bunlar işe yaramaz. Çünkü bu eğilim elitist bir yaklaşıma işaret ediyor. Bu durum, nefret mitinglerinin tabandan örgütlenmediğini gösteriyor. Bu aday da kendi elitizmi ve tabandan kopukluğuyla muhtemelen meclise girecek ama uzun ömürlü olacağı fikrinde değilim. Çünkü halktan ve halkın önemli bir bölümünü oluşturan LGBTİ+'lardan kopuk bir siyaset yapanlar, daha önceki elitist müdahalelerin kaderini paylaşmaya mahkum" dedi.

ŞEREN: NEFRETİN SESİNİ MECLİSE TAŞIYACAK ADAY DAHA İLERİ ADIM
Ünikuir Derneği'nden Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı Koordinatörü Mahmut Şeren de bu adaylığın AKP'nin seçimi kaybetse de mecliste LGBTİ+'ları hedef alan nefret siyasetini sürdüreceğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Yenişehirlioğlu'nun adaylığının nefret mitingleri ile AKP arasındaki organik bağa işaret ettiğini belirten Şeren, "Bu adaylık, var olanın ayyuka çıktığı bir durum. AKP nefret mitingleri döneminde bu mitingleri ne yüksek bir perdeden desteklediğini söyledi ne de kınadı. Aslında küçük küçük destekleri oldu. Bazı şehirlerde büyükşehir belediye başkanları bazı şehirlerde milletvekilleri nefret mitinglerine katıldılar. Bir destek olduğu bunlar sebebiyle tabii ki anlıyorduk. Ama nefretin sesini meclise taşıyacak bir adayı göstermeleri, daha ileri bir adım" ifadelerini kullandı.

'NEFRET SUÇLARI VE SİYASET BİRBİRİNİ BESLİYOR'
Öte yandan Şeren bu adaylığın hak savunucuları bakımından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "Bu adaylık, nefret mitingleri ve AKP arasındaki organik bağı sergilemesi bakımından olumlu bir gelişme çünkü bu adaylıkla açık desteklerini ilan etmiş oldular. Hatta belki de bu gibi isimler üzerinden bu tür mitinglerin organizasyonuna dahil oldular. Bu bizim elimizi güçlendiriyor. Çünkü biz nefret mitingleri ile nefret suçlarının ve siyasetin birbirini beslediğini iddia ediyoruz."

Şeren, mecliste hak temelli politika üretecek bir milletvekili bloğuna olan ihtiyaç olacağını vurgulayarak cümlelerini noktaladı.