22 Eylül 2024 Pazar

AKP'li Yıldırm altın madenine sahip çıkmış, köylüleri suçlamıştı

Yıllar önce Çöpler Altın Madenine çok yakın Sabırlı'da yaşayan köylüler tarafından protesto edilen dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı, algı operasyonu yürütüldüğü öne sürerek yaşam hakkı için mücadele edenleri kriminalize etmeye çalışmıştı.

Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni yıllardır tepki topluyor. Başta köylüler olmak üzere doğa savunucuları, demokratik kitle örgütleri, hukuk örgütleri, sağlık meslek örgütleri madenin olası risklerine dikkat çekerek suç duyurusunda bulunmuş, kapatılmasını istemişti.

Ancak sermayedarların arkasına aldığı devlet yetkilileri halklara düşman politikalarını bir kez daha hayata geçirerek, madene karşı çıkanları kriminalize etmeye çalışmıştı. Maden sahasına oldukça yakın olan Sabırlı köyü sakinleri dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısi Binali Yıldırım'ı protesto etmişti.

Yıldırım, köylülerin protestosu karşısında "Burada bir bilgi kirliliği var. Bilgi kirliliğinin sebebi şu. Bir takım küçük menfaatlerine halel gelenler ne yazık ki olumsuz propagandaları körüklüyorlar. Madenin ciddi anlamda İliç'e desteği var" iddiasında bulunmuştu.

Madenin istihdam sağladığını öne süren Yıldırım, yaşamları için mücadele yürütenleri algı operasyonu yapmakla suçlamıştı. Yıldırım'ın sarf ettiği sözler şöyle: "Vatandaşlarımızın ciddi anlamda hayat standardı yükseldi. Onları kaybetmenin bir anlamı yok. Dünyada altın madeni sadece orada yapılmıyor. Teknoloji bunların emniyet tedbirlerini almak için yeterli. Tabii ki çevre bizim için önemli ama bunu algı operasyonuyla kaynakları harekete geçirmemizi geciktirmek, engellemek… Bu da başka bir oyun. Buna da dikkat etmemiz lazım. Avrupalılar yıllarca bu yanlışı yaptılar sıra bizim kaynaklarımıza gelince böyle propagandalar maalesef oluyor."