25 Eylül 2024 Çarşamba

AKP'den işsizlik sorununa çözüm: Esnek çalışma

Meclis'te 2020 bütçesi sunumunu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılacağını söyledi. Oktay, önümüzdeki yıl küresel ekonomide ılımlı bir toparlanma beklendiğini de ifade etti.

Meclis Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Ekonominin küresel büyüme ve ticarete bağlı dış talepteki toparlanma beklentisiyle genişletici para politikalarından olumlu etkilenmesinin beklendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Diğer taraftan, küresel finans piyasalarında ortaya çıkabilecek dalgalanmalar ve petrol fiyatlarında meydana gelebilecek yukarı yönlü hareketler, Türkiye ekonomisinde cari işlemler dengesi ve enflasyon üzerinde risk oluşturabilecektir" dedi.

Hükümet adına bütçe sunumunu yapan Oktay, çalışanların hak kayıpları anlamına gelen esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılacağını duyurdu. Oktay, iş gücü piyasasına yönelik yapısal adımlar atılacağını, bu kapsamda iş gücü piyasası deneme ve denkleştirme süresi ve kısmi süreli çalışma konularının taraflar arasında mutabakatla esnekleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Geçen yıl işsizlik oranının yüzde 11 seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Oktay, 2018'in ikinci yarısında başlayan ekonomik yavaşlama neticesinde işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 12,9 olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Oktay, önümüzdeki 3 yılda ise istihdamın 3,2 milyon kişi artarak, işsizliğin yüzde 9,8'e çekilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Oktay, ekonomide kayıtdışının azaltılarak, vergi gelirlerinin artırılmasının da amaçlandığını anlattı.

2019'DA İŞSİZLİKTE PATLAMA YAŞANDI
Türkiye, şu an tarihinin en yüksek işsizlik oranlarından birisini yaşıyor. TÜİK'in verilerine göre, işsizlik 2019 Ağustos döneminde yüzde 14 olarak gerçekleşti. Ancak TÜİK, sadece son 4 haftada iş arama kanallarına başvuranları işsiz kabul ediyor.

İşsizlik hesaplamasına umudu olmadığı için ya da başkaca nedenlerle iş aramaktan vazgeçenleri de dahil eden DİSK-AR'a göre ise aynı dönemde işsizlik yüzde 20,6 olarak gerçekleşti.

DİSK-AR'a göre, işsizliğin düzenli yükselişi en çok gençleri, genç kadınları ve ne eğitimde olanları ne de istihdam olanları etkiledi. Genç işsizliği 2018 Ağustos ayında yüzde 20,7 iken, Ağustos 2019'da 6,6 puan artarak 27,3'e yükseldi. Ağustos 2018'de yüzde 15,1 olan kadın işsizliği 2,5 puan artarak Ağustos 2019'da yüzde 17,6 seviyesine yükseldi.