24 Eylül 2024 Salı

AKP- YSK planı: KHK gerekçesiyle belediyelere el koyacaklar

AKP-MHP iktidarı, bu kez "KHK ile atıldıkları" gerekçesiyle HDP'li belediye eşbaşkanlarının mazbatalarını vermeyerek, belediyeleri gasp etmek istiyor.
AKP-MHP iktidarı İstanbul'da "oyların yeniden sayımı" yöntemiyle sandıktan çıkan halk iradesini tanımazken, Kürt kentleri için de başka bir planı devreye sokma hazırlığında. İktidarın bu planını ortağı ise YSK.
 
Buna göre, KHK ile görevlerinden atılan ancak 31 Mart seçimlerinde belediye eşbaşkanı seçilen HDP'lilere mazbata verilmeyecek.
 
Ankara kulislerinde YSK'nın bu konuda resmi açıklama yapacağı konuşuluyor. 
 
YSK'nın "KHK ile ihraç edilenlere mazbata verilemez" şeklinde bir karar alması durumunda HDP'nin en az 8 belediyesine AKP el koyacak.
 
Bu konuda en çok konuşulan kent Siirt.
 
HDP'nin Siirt Belediye başkanlığını kazanmasının ardından AKP tarafından önce İlçe Seçim Kurulu, ardından da İl Seçim Kurulu ve son olarak YSK'ya başvuru yaptı.
 
Oyların yeniden sayımı sonucunda HDP'nin oyları arttı.
 
Bu kez de  AKP’nin Siirt Belediye Başkan Adayı Ali İlbaş, HDP’den Siirt Belediye Başkanı seçilen Berivan Helen Işık’ın “Batman Belediyesinde işçi olarak görev yaparken kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında ihraç edildiğinden mazbata alamayacağına” ilişkin dilekçesiyle İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.
 
HDP MYK ise yarın olağanüstü toplanacak. AKP-YSK'nın belediyeleri gasp etme planı, toplantının temel gündemi olacak.