1 Ekim 2024 Salı

AKP sözcüsü Çelik: İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili çalışmalar sürüyor

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul Sözleşmesi'ne dair çalışmaların sürdüğünü söyledi. Aylardır kadın örgütlerinin çağrısına kulak tıkanmasına rağmen Çelik'in "Türkiye burada verilecek karar ne olursa olsun kendi tezini ortaya koyacak kapasiteye sahiptir. Bütün kadın örgütlerinin görüşlerine açığız" şeklinde konuşması dikkat çekti.

AKP MKYK toplantısı sonrasında açıklama yapan parti sözcüsü Ömer Çelik, konuşmasında İstanbul Sözleşmesi'ne yer vermekten kaçındı. Gazetecilerin ısrarlı sorularına ise Çelik, "Çalışmalar sürüyor. Biz AK Parti olarak bu konuda devrimci adımlar atmış siyasi hareketiz" şeklinde yanıt verdi.

ABD Devlet Başkan Adayı Joe Biden'ın açıklamaları, Doğu Akdeniz gerilimi, BAE ile İsrail arasındaki anlaşma, Heftanin'deki çatışmalarla ilgili değerlendirmelere yer veren Çelik, İstanbul Sözleşmesi'ne dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Konuşmasını tamamladıktan sonra gazeteciler İstanbul Sözleşmesi'ne dair sorular yöneltti. Israrlı sorular karşısında Çelik, "Çalışmalarımız devam ediyor. Biz gerçekten nezih bir dille kadınlara hakaret etmeden görüşünü bildirenlerin görüşlerini takip ediyoruz. Burada esas olan şudur. Kadını korumak ile aileyi korumak arasında bir çelişki görmüyoruz. Biz AK Parti olarak bu konuda devrimci adımlar atmış siyasi hareketiz" dedi.

Çelik'in konuşmalarından başlıklar şöyle: 

BİDEN'IN AÇIKLAMALARI
Geçen hafta siyasetin ana konusu, her siyasi partinin açıklama yaptığı şey Biden'ın açıklamalarıydı. Türkiye'ye geldiğinde verdiği mesajlar çok daha farklıydı. Bu mesele bir zihniyeti göstermesi bakımından çok önemli. Sayın Erdoğan onların dediğini yapan, istediklerini yapan bir Cumhurbaşkanı olsaydı, onlar için demokrat bir cumhurbaşkanı olacaktı. Seçim diye darbe anlamına gelen, darbe diye seçim anlamına gelen kelimeler kullanıyor. Biden'ın sözleri tam anlamıyla darbecilik. Bilin ki bunlar birine çok otokrat dediği zaman, buradan çıkan sonuç o kişinin demokrat bir devlet adamı olduğudur.

Türkiye'deki seçim sonuçlarına karşı husumet besleyen bir yaklaşım ortaya koyuyor. Amerikan siyasetindeki değer krizini göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

NATO müttefiki bir ülkeye müdahale etmekten bahsediyor. Tabi onun bu sözlerinden kaygı duyacak bir durumumuz yok. Kimse demokrasimizi yıkamaz, kimse müdahale edemez. 15 Temmuz'da net bir tavır ortaya koyamamışlardı.

Türkiye'de dış müdahale çok konuşulur. Bunun zaman zaman aşırı abartılması söz konusu olur. Geçmiş hükümetler ile ilgili 28 Şubat ile ilgili ABD'deki belki odakların bununla alakası ortaya çıkmıştı. Darbecilik peşinde koşanların yaptıkları ellerinde kalır.

Türkiye'nin seçilmiş yönetimini hedef alan her söz milletimizin iradesine karşı söylenmiş sözdür. Ben bir yabancı devlet adamının sözü ile hiçbir siyasi partimiz adına bir şey diyemem. Bu kınamaları 'ama' ile yapılan bir yaklaşım ortaya kondu. Siz 'ama' dedikten sonra sizin darbe karşıtlığınıza kimse inanmaz.

Bu kadar yabancılaşmış bir zihniyet çok az görülür. Gerçekten utanç verici. Söylenecek tek söz Türkiye'yi kimin yöneteceğine sadece milletimiz karar verir. Demokrasiye sahip çıkmanın 'ama'sı olmaz.

EKONOMİK DURUM
Bir takım kriz dilencileri olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kendilerine siyasi alan açmak isteyenler kriz dilenciliği yapıyor. Bunlar çok tehlikelidir. Bunların Türkiye'nin önüne koyduğu şey şu; Siz Doğu Akdeniz ve Libya'daki haklarınızdan vazgeçin gerisi kolaydır. Türkiye pandemi sürecinde gayat başarılı bir süreç yönetti. Bundan sonra da çiftçimizin, esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ GERGİNLİK
Fransa Doğu Akdeniz'de provokatif bir rol üstlenmektedir. Rumlarla Fransa arasındaki anlaşma korsandır. Yunanistan boyundan büyük işler yapıyor. Uyarıyoruz. Diplomasi adına oynadığını oyuna izin vermeyiz. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
Gazetecilerin sorusu üzerine Çelik şöyle konuştu: 

"Çalışmalarımız devam ediyor. Biz gerçekten nezih bir dille kadınlara hakaret etmeden görüşünü bildirenlerin görüşlerini takip ediyoruz. Burada esas olan şudur. Kadını korumak ile aileyi korumak arasında bir çelişki görmüyoruz. Biz AK Parti olarak bu konuda devrimci adımlar atmış siyasi hareketiz. AK Parti bütün kadınların kamusal alana çıkışını özgürleştirmiş ve kolaylaştırmış bir siyasi harekettir. Türkiye burada verilecek karar ne olursa olsun kendi tezini ortaya koyacak kapasiteye sahiptir. Bütün kadın örgütlerinin görüşlerine açığız. Bizi üzen şey kadınlara yönelik saygısız bir dil kullanılmasıdır. Saygısızlığın izahı olmaz.