30 Eylül 2024 Pazartesi

AKP fişlemeyi savundu: Bu coğrafyada yaşamanın bedeli var

Muhalefetin fişlemeye neden olacağı gerekçesi ile karşı çıktığı güvenlik soruşturması uygulamasını AKP'li Dülger, 'Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var' sözleri ile savundu. Teklif, Genel Kurul'a sevk edildi.

Kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulaması, Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurul'a sevk edildi. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal ettiği düzenleme, muhalefet ve demokratik kitle örgütleri tarafından sık sık fişlemeye neden olacağı ve temel hakları gasp edeceği eleştirisi almıştı.

AKP Kilis Milletvekili Mehmet Hilmi Dülger, teklifi “Yiğit ısırıldığı yerden bir daha ısırılmayandır. Bu coğrafyada yaşamanın bedeli vardır” sözleri ile savundu.

Teklifin komisyon görüşmeleri sırasında söz alan Dülger, "Yiğit odur ki ısırıldığı yerden bir daha ısırılmayandır. Dolayısıyla bu kanun bir gereğin sonucu ortaya çıkmıştır. AYM'nin iptal kararından sonra ortaya çıkan bir boşluk doldurulmaya çalışılmıştır, eksiklik giderilmiştir. Bu coğrafyada yaşamanın da bir bedeli vardır" ifadelerini kullandı.

Meclis İçişleri Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Ali Öztunç ise kabul edilmesi durumunda teklifi yeniden Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarını söyledi. Öztunç, "Teklifte yine anayasaya aykırılıklar çok fazla" dedi.

'YAŞAMLARI MAHVEDİYORSUNUZ'
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de teklife karşı çıktı. Yurttaşların kamuda işe başlayamamaları sonrasında tecride maruz kaldığını belirten Gülüm, "İnsanların hayatları kararıyor, farkında mısınız bilmiyorum. Raporlarla memur olamadığı için komşuları kendilerinden uzaklaşıyor çünkü yazıda, 'Bilmem ne örgütleriyle iltisaklı' diye bir not yazdığı için insanlar bunu öğreniyor ve insanların yaşamlarını mahvediyoruz" diye konuştu.

AKRABALAR DA ARAŞTIRILACAK
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin Meclis Genel Kurulu'nda bu haliyle kabul edilmesi durumunda Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel ve üst kademe kamu yöneticileri güvenlik soruşturmasına tabii tutulmadan atanamayacak. Araştırma sadece memur olacak kişi ile sınırlı kalmayacak, akrabalar da araştırılacak.