25 Eylül 2024 Çarşamba

Akdeniz’de 1 Mayıs: Direne direne kazanacağız

1 Mayıs kutlamalarında Adana'da, emekçiler taleplerini haykırırken, Mersin'de ise iktidarı gönderme mesajı verdi. Antalya’da emekçiler, eşit ve özgür bir ülkeyi birlikte kuracaklarını vurguladı.
 

Mersin, Adana ve Antalya’da 1 Mayıs, binlerin katılımıyla coşkuyla kutlandı.
Mersin’de 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı Mersin Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde binlerin katılımıyla kutlandı. Kutlama öncesi sabahın erken saatlerinde Eski Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın önünde toplanan siyasi parti, demokratik kitle örgütleri temsilciler ile emekçiler, kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na davul zurna eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Çevredeki halkın da alkış ve ıslıkları ile destek verdiği coşkulu yürüyüşte, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun bileşenleri, kendi flama ve pankartlarını taşıdı. Yürüyüş boyunca “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz”, “Patates, soğan, güle güle Erdoğan, “Yaşasın devrim ve sosyalizm“, “Direne direne kazanacağız”, “Jin, jiyan, azadi”, “Selam selam, İmralı'ya bin selam” “Biji berxwedana zindanan” sloganları hiç eksilmedi.
 
YEŞİL SOL PARTİYE’YE YOĞUN İLGİ
Uzun yürüyüşün ardından kutlamanın yapıldığı alana gelen binlerce emekçi flamaları ve pankartlarıyla alanı hıncahınç doldururken, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) kortejinin alana girmesiyle beraber alanda alkış ve ıslıklar yükseldi. Ardından alanda bulunan emekçiler, çalan şarkılar eşliğinde uzun bir süre halaya durdu. Halaylar esnasında alanda renkli görüntüler oluştu.
 
Saygı duruşunun ardından başlayan mitingde, ilk olarak 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yaşamını yitirenler anıldı. Ardından depremin yarattığı yıkımın sorumlusu olarak gösterilen iktidarın, 14 Mayıs’ta emekçiler tarafından gönderileceğinin sözü verildi. Ayrıca basına yönelik baskı ve tutuklamalarının da kınandığı mitingde, özgür bir ülke inşa edilene kadar mücadeleye devam edileceğinin altı çizildi.

ADANA
Adana’da DİSK, KESK, Adana Tabip Odası, Adana Barosu ve TMMOB’nin oluşturduğu tertip komitesinin 1Mayıs çağrısı üzerine Kasım Gülek Köprüsü’nde bir araya gelen on binler miting alanı Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya gelen kalabalık kortej oluşturduktan sonra Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Kortejde sık sık  “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Hükümet İstifa”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

ATALAY: İŞÇİNİN KAYIPLARI ARTIYOR
Adana’da ayrıca Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Bayraklı Park'ta miting gerçekleştirip, 1 Mayıs'ı kutladı. Yaklaşık 5 bin işçinin katıldığı mitingde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve bağlı sendikaların genel başkanları ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin katıldı. Mitingde işçiler taleplerini dile getirdi.

ANTALYA
Antalya'daki 1 Mayıs mitinginde sendikalar, siyasi partiler, odalar, dernekler talepleriyle alanda yerlerini aldılar.

"Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı alanlardayız. Eşit ve Özgür bir ülkeyi birlikte kuracağız" pankartının taşındığı yürüyüş Aydın Kanza Parkından Cumhuriyet Meydanına yürüyüş gerçekleştirildi.