7 Ekim 2024 Pazartesi

Akçay Sulak alanlarında hukuksuzluğa karşı dava açıldı

Akçay Sulak alanının bir kısmı bir yılı aşkın süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat alanı olarak kullanılırken, alanın organize sanayi bölgesi olarak düzenlenmesi için de dolu ve tesviye işlemleri devam ediyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, belediyenin bu hukuksuz işlemlerinin sona ermesi için dava açtı. 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanını dolduran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı'nın iptali için karşı dava açtı. 

Davaya ilişkin yapılan açıklamada, belediyenin bu hukuksuzluğuna son vermek için mahkemeleri ve sulak alanları korumakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü derhal göreve çağırıldı. 

Açıklamada, "Belediye ve ihmali bulunanlar hakkında Edremit Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemi olan Akçay Sulak Alanının bir kısmı bir yılı aşkın süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından hafriyat alanı olarak kullanırken, alanın organize sanayi bölgesi olarak düzenlenmesi için de dolgu ve tesviye işlemleri devam ediyor" denildi. 

Söz konusu işlemin yasalara aykırı olması nedeniyle Belediye'ye dolgu ve tesviye işleminin durdurulması için çeşitli kereler yazılı olarak başvuru yapılıdğı dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne de alanın korunması konusunda gerekli başvurularda bulunduk. Ancak tüm bu girişimlerimize rağmen dolgu ve tesviye işleminin devam etmesi nedeniyle Belediye ve ihmali bulunanlar hakkında Edremit Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Dosyamız henüz sonuçlanmamıştır.

Açıklamada Belediye'nin bu işlemi ivedilikle durdurmasının ve alanı eski haline getirmesinin gerekli olduğu söylendi. Moloz ve atık çamur dökümüne ve alanı doldurmaya devam etmesi hem Çevre Kanununun 9. maddesine hem de Sulak Alan Yönetmeliğine aykırı olduğu ifade edildi. Bunun suç teşkil ettiği vurgulanarak bu işlem kabul edilemez denildi."