1 Ekim 2024 Salı

Akademisyenlerin direnişi 500. gününde: Boğaziçi'ni birlikte savunalım

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin direnişi 500. gününde. Kamuoyuna seslenen akademisyenler direnişlerinin sürdüğünü belirtti ve "Gençleri ve geleceğimizi düşünen herkesi tüm topluma ait olan bu kuruma sahip çıkmaya, kör bir inatla yürütülen yıkım politikalarına karşı Boğaziçi Üniversitesi'ni bizimle birlikte savunmaya bir kez daha davet ediyoruz."

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektörlere karşı akademisyenlerin direnişi 500. gününde. Haftanın her iş günü olduğu gibi akademisyenler bugün de kampüste "KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek 340. kez arkalarını rektörlük binasına döndü. 

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde "Kabul Etmiyoruz" "Vazgeçmiyoruz" ve "Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite" yazan dövizler taşıdılar.

AÇIK DERS: DEVLET, PİYASA, SİVİL TOPLUM
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin direnişin 500. gün etkinlikleri kapsamında Ekonomi Bölümü'nden Fikret Adaman da "Devlet/Piyasa/Sivil Toplum Üçlemesi -101" başlıklı bir açık ders verdi.

Adaman'ın dersinin ardından Senato ve ÜYK üyeliği yapmış akademisyenler geçen hafta senato toplantısında yaşananlar ve kayyum yönetimin atama ve yükseltme kriterlerinde yaptığı değişiklikler hakkında bir bilgilendirme yaptı.

'KAYYUM YÖNETİMİ KARARI SENATODAN GEÇİRDİ'
Daha sonra akademisyenler geçen hafta üniversite senatosunda alınan kararlara dair bir açıklama okudu. Boğaziçi Üniversitesi'nin liyakate dayalı istihdam sisteminin ağır bir kadrolaşma tehdidi altında olduğunu kaydeden akademisyenler, Naci İnci yönetiminin 11 Mayıs Çarşamba tarihindeki senato toplantısıyla, üniversitenin "öğretim üyeliğine atanma ve yükseltilme esasları" başta olmak üzere 51 yıllık kamu üniversitesi geleneği içerisinde oluşturduğu demokratik yönetim birikimini tamamıyla yıkmayı amaçlayan değişiklik kararlarını senatodan geçirdiği kaydedildi. Açıklamada, "Üstelik bu değişiklikler üniversitedeki yönetim pozisyonlarına dışarıdan atanan ve üniversitede öğretim kadrosu bile bulunmayan 6 kişinin oyları ile rektör yardımcılarının işgal ettikleri vekaletler için kullandıkları mükerrer oylar üzerinden ve oy çokluğuyla sağlandı" denildi.

'BOĞAZİÇİ'Nİ BİRLİKTE SAVUNALIM'
Buna göre kayyumluk yönetiminin, kendi istediği ve liyakat sorunu da taşıyabilecek herkesi üniversitede istediği fakülte, enstitü, meslek yüksekokul ve bölüme atayabileceğinin altını çizen akademisyenler, "Bu süreçlerde öncelik artık bölümlerde değil, doğrudan dekanlar ve rektörde olacak. Kayyımlık yönetiminin atama yönetmeliğindeki bu değişikliklerle üniversitede açıkça kadrolaşma uygulamalarını kabul etmiyoruz. Gençleri ve geleceğimizi düşünen herkesi tüm topluma ait olan bu kuruma sahip çıkmaya, kör bir inatla yürütülen yıkım politikalarına karşı Boğaziçi Üniversitesi'ni bizimle birlikte savunmaya bir kez daha davet ediyoruz."