8 Ekim 2024 Salı

Akademisyen Say: Üniversitenin özerk kalması anayasal zorunluluktur

İnce, yapılan oylamada yüzde 95 karşı oy almasına rağmen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gece yarısı kayyum rektör olarak atandı. Bu durumun üniversitenin özerkliğini yok saymak anlamına geldiğini belirten Akademisyen Cem Say ETHA'ya konuştu. Say, bu yanlışa karşı mücadele edeceklerini belirtti. 

Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'dan sonra kayyum atanan rektör Mehmet Naci İnci'yle üniversite özerkliği yok sayılmaya ve anayasal haklar çiğnenmeye devam ediliyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece yarısı yayımladığı kararla İnci'yi kayyum atayarak, tüm itirazlara rağmen üniversitenin bağımsızlığını yok sayıyor. 

OYLAMADA İNCİ DESTEKLENMEDİ
Bulu'nun görevden alınmasının ardından, adaylığını duyuran isimler çevrimiçi sistem üzerinden oylandı; 746 seçmenin yüzde 82'si oylamaya katıldı; yüzde 95 oranında karşı oy alan dönemin rektör vekili İnci ile yüzde 93 oranında karşı oy alan Gürkan Kumbaroğlu'nun adaylıkları desteklenmedi. 

Oy verenlerin en az üçte birinin karşı çıktığı isimler desteklenmeyen adaylar olarak belirlendi, bu durumda olmayan diğer isimler Boğaziçi Üniversitesi'nin desteklenen meşru adayları oldular. Buna rağmen akademisyenlerin desteklemediği İnci kayyum rektör olarak atandı. 

'DESTEKLENMEYEN ADAY REKTÖR OLDUĞUNDA ÖZERKLİK OLMUYOR'
ETHA'ya konuşan Boğaziçi Üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri profesörü Cem Say, bu süreçte problemin ne olduğunun çok iyi anlaşılmadığının bir kez daha görüldüğünü söyledi. "Üniversite özerkliği bizim icat ettiğimiz, fantezi bir kavram değil anayasa da yer alan bir zorunluluk" diyen Say, Anayasa'nın 130. maddesini hatırlattı. Say, akademisyenler tarafından yapılan oylamada "bu kişiyi desteklemiyoruz" denilen isim rektör olduğunda durumun özerkliğe uygun olmadığının altını çizdi. 

'ÖZERKLİK GÖZ ÖNÜNE ALINSAYDI SEÇİM DİKKATE ALINIRDI'
Bir önceki kayyum rektör Melih Bulu için böyle bir durumun söz konusu olmadığını hatırlatan Say, "O olmasın diye bir karar alınmadı. Ama Mehmet Naci İnci'yi istemiyoruz dedik. Adaylığını belli eden 19 isim için oylama yapıldı. Çok sağlıklı, tüm hocaların erişimi olduğu bir oylama. Bu isim olmasın dendi. Başka isimler verildi, 17 kişi için güven oyu verildi. Özerklik göz önüne alınsaydı, bu isimler seçilebilir, problem bu şekilde çözülebilirdi" ifadelerini kullandı. 

'GÖREVİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Üniversitenin özerkliğinin, kendisine saygısı olan kişiler için, toplum için önemli olduğunu vurgu yapan Say, şöyle devam etti: "Üniversitenin özerk kalması ideal, anayasal gerekliliktir. Bunu savunma, söylemek; yanlış yapıldıysa dile getirmek ve düzeltilmesini istemek en başta üniversite hocalarının görevidir ve biz bu görevi sürdüreceğiz."