23 Eylül 2024 Pazartesi

Ajansımızın tutuklu çalışanları Şahin ve Gayıp tahliye edilmedi

Ajansımızın çalışanları Pınar Gayıp ve Semiha Şahin tutuklu yargılandığı davanın 4. duruşmasında tahliye edilmedi, duruşma 13 Haziran'a ertelendi.
Ajansımızın editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp'ın tutuklu olarak yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Av. Kader Tonç, müvekkili Pınar Gayıp'ın kopyala yapıştır şeklinde bir tutuklama kararı nedeniyle bir yıldır tutuklu olduğunu, adil yargılanma hakkının gasp edildiğini, dosyada aleyhine hiçbir delilin bulunmadığını, muhalif bir gazeteci olması sebebiyle burada yargılandığını beyan ederek tahliyesini talep etti.
 
Semiha Şahin'in avukatı Özcan Karakoç, Yargıtay'ın bazı kararlarını hatırlatarak yargılamadaki usulsüzlüklere dikkat çekti. Duruşma savcısının dosyadaki en önemli tanık olduğu belirtilen kişinin ifadesinin geçen duruşmada alınmasına dikkate almadığını dile getiren Karakoç, "Savcı flash bellek içerisinde mütalaasını geçen duruşmada sundu. Fakat en önemli tanığın ifadeleri hakkında hiçbir görüşü yok. Kanun koyucunun söylediği çok basit; önce delilleri toplayacaksın. Ama savcının verdiği mütalaa bunun tam tersi" diye konuştu.
 
Gözaltında müvekkilinin açlık grevi yapması nedeniyle 'örgüt üyesi' olarak itham edildiğini ve bu şekilde yargılandığını beyan eden Karakoç, 1 yıllık tutukluluğun yarattığı mağduriyete de dikkat çekerek tahliye talep etti.
 
ÖZGÜR BASIN GELENEĞİNİ SAVUNDUĞUMUZ İÇİN TUTUKLUYUZ
 
Pınar Gayıp, şu şekilde konuştu: "Tutukluluğumuzun tek nedeni bugünkü siyasi konjonktürdür, özgür basın geleneğinin savunucusu olmamızdır. Dostlarımız ve meslektaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Tahliyemi istiyorum, hukuki bağlamda karar verildiğinde tahliye olacağımdan şüphem yok."
 
Semiha Şahin ise şunları söyledi:
"1 yıldır tutuklu bulunuyoruz. Özgür basına yönelik saldırılar hala devam ediyor. Basına yönelik sansürle tutuklamayla çok fazla sonuç elde edilemediği de açık. Özgür basın savunucuları olarak gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz. Benim lehime olan delillerle ilgili hiçbir talep kabul edilmedi. Tahliyemi talep ediyorum."
 
Savcı, bir önceki duruşmada verdiği mütalaayı tekrarlayarak, tüm sanıklar hakkında ceza verilmesini istedi ve tutukluluğun devamını talep etti.
 
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti; avukatların süre uzatım talebini dikkate alarak Gayıp ve Şahin hakkında tutukluluğun devamına hükmetti.
 
Heyet duruşmayı 13 Haziran'a erteledi.