1 Ekim 2024 Salı

'Aile hekimlerinin maaşları artmazsa ASM giderleri karşılanamaz'

AHEF İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek, koruyucu sağlık hizmetlerinin desteklenmesi sureti ile gerçek anlamda sağlık harcamalarının azaltılabileceğini belirtilirken yapılacak ücret iyileştirmelerinin hakkaniyet ölçüsünde tüm sağlık çalışanlarına yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Dr. Tolga İpek, sağlık sisteminde özellikle birinci basamakta yaşanan sorunlara çözüm üretmek
adına hala somut adımlar atılmadığını ve bu durumun toplumun genel sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğine dikkat çekti.

'YENİ MEZUN HEKİMLER AİLE HEKİMLİĞİNİ TERCİH ETMİYOR'
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde, aile hekimlerinin sorunlarının çözümünün toplum sağlığı için öncelikli olduğunu aksi takdirde aile hekimliği sisteminde elde edilen kazanımların kaybolacağını ve sonrasında yıkıcı bir etki ortaya çıkabileceğini ifade eden İpek, aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının sistemin çarkları olduğunu ve bu çarkların işlememesi durumunda sistemin de işleyemeyeceğini vurguladı. İpek, bugün itibariyle birçok aile hekiminin ve aile sağlığı merkezi çalışanının mutsuz ve istifa aşamasında olduğunu, yeni mezun hekimlerin ise aile hekimliğini tercih etmediğinin altını çizdi.

'ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİ YENİDEN ARTACAK'
Bu durumun bir sonucu olarak koruyucu sağlık hizmetlerinden elde edilen kazanımların yok olacağını vurgulayan AHEF İkinci Başkanı İpek, bu duruma örnek olarak aşılama oranlarını gösterdi. Dr. İpek, aile hekimliği sistemiyle aşılama oranlarında önemli bir ivme yakalandığını, bu sayede anne ve bebek ölümleri oranının oldukça düştüğünü ancak aile hekimliği sisteminin işleyişindeki bozulmanın aşılama oranlarını etkileyerek anne ve bebek ölümlerini yeniden arttıracağını dile getirdi.

'CARİ GİDER ÖDEMELERİ ASM GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ'
İpek, aile hekimlerinin maaşlarında artış olmaması durumunda ASM giderlerinin karşılanamaz hale geleceğini dile getirdi. Aile hekimlerinin hakkedişlerinin enflasyona karşı eridiğini, ASM cari gider ödemelerinin ASM giderlerini karşılayamadığını belirten Dr. İpek, aile hekimliği sisteminin toplum sağlığının korunmasındaki temel önemini hatırlattı. Dr. Tolga İpek, koruyucu sağlık hizmetlerinin desteklenmesi sureti ile gerçek anlamda sağlık harcamalarının azaltılabileceğini belirtilirken yapılacak ücret iyileştirmelerinin hakkaniyet ölçüsünde tüm sağlık çalışanlarına yapılması gerektiğinin altını çizdi.