25 Eylül 2024 Çarşamba

Aile hekimlerine güvenlik soruşturması yargıdan döndü

Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun memurluğa alınma şartlarını düzenleyen 48. maddesinin 8. bendini iptal etti. İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu, bu  iptal ile güvenlik soruşturması sonucu sözleşmeleri iptal edilen 15 aile hekiminin işlerine tekrar başlaması gerektiğini belirtt

Ağustos ayında, İstanbul'da görev yapan 15 aile hekiminin sözleşmesi, Güvenlik Soruşturması Değerlendirme Komisyonunda yapılan değerlendirmede alınan kararın olumsuz olduğu gerekçesiyle -öncesinde hiçbir bildirim yapılmaksızın, açıklama, savunma istenmeksizin- feshedildi. Geçtiğimiz günlerde de güvenlik soruşturması nedeniyle yapılan fesih işlemlerine devam edildi.

Sözleşmesi feshedilen aile hekimlerinin ortak özelliği, fesih yazılarında da belirtildiği üzere, kamu personeli olmamaları, yani sisteme kamu dışından dahil olmalarıydı.

Bu statüde görev yapan aile hekimlerinin güvenlik soruşturmasına tabi tutulması, aile hekimliğine ilişkin mevzuata da güvenlik soruşturmasına ilişkin mevzuata da aykırı olduğunu belirten İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu; her iki mevzuatta da güvenlik soruşturmasına tabi tutulmalarına dayanak olabilecek bir düzenlemenin yer almadığına dikkat çekti.

Sözleşmesi feshedilen aile hekimlerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi amacıyla, başvuran hekimler adına yürütmenin durdurulması ve iptal talepli davalar açıldığı ifade edilen İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu açıklamasında, "Aile hekimi olarak görev yapabilmek için, güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olması yönünde bir şart bulunmadığı mahkeme kararıyla da sabit olmuştur. Yanı sıra Mahkeme, sadece aile hekimleri için değil, tüm kamu personeli ve devlet memurları için güvenlik soruşturmasının dayanağı kalmadığını da Anayasa Mahkemesi kararına atıf yaparak dile getirmiştir. Güvenlik soruşturması gerekçesiyle sözleşmesi feshedilen tüm aile hekimlerinin bu karar gereği derhal işe başlatılması gerekmektedir" diye belirtildi.