23 Eylül 2024 Pazartesi

AİHM, Demirtaş davasının Büyük Daire'de görülmesine karar verdi

Adalet Bakanlığı, AİHM'nin Selahattin Demirtaş davasının Büyük Daire'de görülmesine karar verdiğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili Türkiye'nin temyiz başvurusunu kabul ettiğini bildirdi. Açıklamada, Demirtaş davasının AİHM Büyük Daire'de görülmesine karar verildiğini açıkladı.
 
Açıklamada, "Türkiye'nin itirazını inceleyen Büyük Daire bünyesinde beş hâkimden oluşan kurul, 19 Mart 2019 tarihinde verdiği karar ile söz konusu davanın Büyük Daire tarafından incelenmesi gerektiğine karar vermiştir" ifadelerine yer verildi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım 2018 tarihinde HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvurusuna dair kararını açıklamış, tutukluluğun hukuka aykırı olduğunu söyleyerek serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. O sırada İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 Newroz kutlamalarında yapılan konuşmalardan dolayı Demirtaş'a 4 yıl 8 ay hapis cezası kararı vermişti ve Demirtaş tahliye edilmemişti.
 
NE OLMUŞTU?
 
24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde tutuklu olmasına rağmen yarışarak tarihe geçen Demirtaş, iki yılı aşkın süredir cezaevinde.
 
Demirtaş hakkındaki süreç, 20 Mayıs 2016'da dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin kabulü ile başladı. Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra bunun anayasaya aykırı olduğunu savunan ve diğer HDP milletvekilleri gibi ifade vermeye gitmeyi reddeden Demirtaş, 4 Kasım 2016'da gözaltına alındı. Demirtaş, o dönem HDP Eş Genel Başkanı olan Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP milletvekili ile birlikte "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgüt üyeliği", "örgüt adına suç işlemek", "örgüt propagandası yapmak" gibi gerekçelerle tutuklandı.
 
DOSYANIN TAMAMI KONUŞMALARDAN
 
Tutuklandığı dönemde Demirtaş hakkında savcılıklar tarafından hazırlanarak dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle Meclis'e gönderilen 96 fezleke vardı. Bunlardan 31'i Diyarbakır Başsavcılığı'nca birleştirilerek "ana dosya" haline getirildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan bu ana dava, daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledildi. Dosyadaki suçlamaların dayanağı olarak Demirtaş'ın dokunulmazlığının bulunduğu dönemde yaptığı konuşmalar gösterildi. Sadece bu dosyadan 142 yıla kadar hapsi istenen Demirtaş, ilk savunmasını tutuklandıktan 460 gün sonra yapabildi ve yargılanmasının bütünüyle dayanaksız olduğunu söyledi.
 
1,5 YIL SONRA İŞLEYEN 'ÖNCELİK'
 
Demirtaş hakkında bu dava dışında konuşmaları nedeniyle açılmış çok sayıda dava sürüyor. Demirtaş, HDP'li Sırrı Süreyya Önder ile birlikte bu dosyalardan birinde mahkum da oldu. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 Newroz kutlamalarında yapılan konuşmalardan dolayı Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, Önder'e 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.