23 Eylül 2024 Pazartesi

AİHM, Cizre dosyasının başvurusunu 'kabul edilemez' buldu

Cizre'de 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirmesine ilişkin AİHM'e yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın duruşması görüldü. AİHM başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde bodrumda yaşanan ölümlere ilişkin yaşanan insan hakkı ihlallerine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın kabul edilebilirlik duruşması görüldü. Avukat Ramazan Demir, AİHM’in başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu.
 
Cizre'de 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağının devam ettiği 7 Şubat 2016’da, 137 kişinin mahsur kaldıkları 3 binanın bodrum katında yaşamını yitirmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Bodrumdaki ölümlere ilişkin AİHM'e yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın duruşması görüldü. AİHM başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu.
 
CİZRE'DE 137 KİŞİ BODRUMLARDA YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan ve birçok kişinin sırf tedavi edilmediği için hayatını kaybettiği bodrumların birincisinde 31, ikincisinde 62 ve üçüncüsünde 44 kişi can verdi. Söz konusu bodrumlarda hayatını kaybedenler arasında, Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel, Gazeteci Rohat Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri, MKM sanatçıları, KJA üyeleri ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra çocuklar da bulunuyordu. Bodrumlarda hayatını kaybedenlerin bazılarının ise cenazelerine halen ulaşılmış değil. 
 
BODRUMLARIN ÜZERİNE TOKİ KONUTLARI YAPILDI
 
Olayın yaşanmasının ardından bir süre sonra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yeni konutlar inşa edilmeye başlandı. Etrafı bariyerlerle çevrili olan ve halen cenazelerin olduğu düşünülen alandaki konutların yapımı da neredeyse sonlanmak üzere.
 
Tüm girişimlere rağmen ölümlere ilişkin başlatılan soruşturmaların birçoğu hakkında ise, "takipsizlik" kararı verildi. "Örgüt üyesi" iddiasıyla verilen kararların birçoğunda, ölümler "hukuka uygun" kabul edildi.