22 Eylül 2024 Pazar

Ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen erkek tahliye edildi

Zihinsel engelli çocuğa iki yıl boyunca cinsel istismar saldırısında bulunan ve öldüren İsmail Karakoç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine rağmen istinaf mahkemesinin kararıyla tahliye edildi.

Manisa'da 16 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik'e iki yıl boyunca cinsel istismar saldırısında bulunan ve öldüren İsmail Karakoç'a, tutuklu yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cinsel istismar suçundan "şikayet olmadığı" gerekçesiyle ceza verilmeyen Karakoç, istinaf mahkemesi tarafından tahliye edilerek, kaçmasının önü açıldı.

Salihli'de özel eğitim öğrencisi olan ve tarlalarda işçi olarak çalışan Çelik, 12 Haziran 2020 tarihinde kayboldu. Ailesinin yaptığı başvurudan bir gün sonra Çelik'in cansız bedeni, Devlet Su İşleri'ne ait bir su kanalında bulundu. Ailenin, kızlarını suya attığından şüphelendikleri İsmail Karakoç, önce gözaltına alındı daha sonra serbest bırakıldı. Zehra Çelik'e iki yıl boyunca cinsel istismar saldırısında bulunduğu ortaya çıkan Karakoç ve oğluna yardım ve yataklık yapan annesi Gülten Karakoç bir yıl sonra tutuklandı.

ATK 'RIZASI VAR' DEDİ
Karakoç hakkında, "çocuğu kasten öldürme", "çocuğun nitelikli istismarı" ve "yağma" suçundan başlatılan yargılamada, ATK, cinsel istismar saldırısını meşrulaştırmaya çalışan bir rapor hazırladı. ATK raporunda, Karakoç tarafından öldürülen engelli çocuğun, "cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğunu" ileri sürüldü.

Salihli Ağır Ceza Mahkemesi, ATK raporuna dayanarak 7 Ekim 2022'de verdiği kararda, Karakoç'un cinsel istismardan beraatına hükmetti. Mahkeme, sanığın bilinmeyen nedenle çıkan tartışma sonrasında Çelik'i su kanalına attığına işaret ederek "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası verdi. Sanık Karakoç "tehdit" ve "yağma" suçundan da beraat etti. Anne Karakoç'un da "yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi" suçundan beraatına hükmedildi.

Zehra Çelik'in ailesinin avukatı Ece Çam, 11 Kasım 2022 tarihinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi'ne sunduğu dilekçeyle karara itiraz etti, delil yetersizliği iddiasıyla Karakoç'un nitelikli cinsel istismar, tehdit ve gasp suçlarından beraat almasının hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.

İstinaf mahkemesi, 21 Aralık 2022 tarihinde "duruşma yapılmasına gerek görülmeksizin" dosyayı karara bağladı. Yerel mahkemenin kararını bozdu. Bazı tanıkların yeniden dinlenmesini isteyen istinaf mahkemesi, cinsel istismara ilişkin şikayet olmadığı gerekçesiyle sanığın cezalandırılamayacağını savundu.

İstinaf mahkemesinin kararının ardından Salihli Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılama başladı. 29 Eylül 2023'te görülen son duruşmada, sanık İsmail Karakoç, "çocuğa karşı kasten öldürme eylemi"nden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Ancak cinsel istismar suçundan dosyanın düşmesine karar verildi. Söz konusu hükümde, "her ne kadar sanık hakkında çocuğun cinsel istismarı suçundan TCK'nin 103/2 ve 43/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de söz konusu suçun takibinin mağdurun şikayetine bağlı olduğu" belirtilerek, "şikâyet yokluğu sebebiyle kamu davasının düşmesine" karar verildiği kaydedildi. Ayrıca sanık Karakoç, "yağma" suçundan da beraat alırken annesinin, delil yetersizliğinden "yardım veya bildirim yükümlüğünün yerine getirilmemesi sonucu ölüme neden olma" suçundan beraatına hükmedildi.

İSTİNAF TAHLİYE KARARI VERDİ
Kararın tekrar İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi'ne taşınmasının ardından, verilen ara kararda, Salihli T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutuklu bulunan İsmail Karakoç'un tahliyesine hükmedildi. Karakoç'a yurtdışına çıkış yasağı dışında herhangi bir adli kontrol tedbiri uygulanmamasına karar verildi. 24 Ocak'ta oybirliğiyle alınan kararda, tarafların 28 Şubat'ta görülecek duruşma için SEGBİS üzerinden hazır olmaları istendi.

'KAÇACAĞI KESİN'
İstinaf mahkemesinin tahliye kararına tepki gösteren ailenin avukatı Ece Çam, "Ağırlaştırılmış müebbet alan birisi nasıl tahliye edilir" diye sordu, "Bu kişinin kaçacağı aşikar. Çünkü ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış. Tekrar bulma şansınız da yok. Karara itiraz edeceğim, henüz kesinleşmedi bu hüküm" dedi.