22 Eylül 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Yavuz için tahliye talebi

Ağır hasta tutsak Sabri Yavuz'un yaşamının risk altında olduğunu belirten Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, derhal tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 49'nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yan yana geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

'HAPİSHANEDE KALDIĞI SÜREDE SAĞLIĞI KÖTÜLEŞTİ'
Sincan 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde 7 yıldır tutsak edilen Sabri Yavuz'un durumunu kamuoyuyla paylaşan Yazmacı, "Hepatit-B, prostat, diş, apandisit, safra kesesi gibi birçok hastalıkları bulunan Sabri Yavuz'un hapishanede kaldığı dönem boyunca sağlığı daha da kötüleşti. 2 yıl önce Silivri 5 No'lu L Tipi Cezaevi'ndeyken rahatsızlandığında, Silivri Kampüsü'nde bulunan hastanenin acil servisine götürülmüş, hastanede hem safra kesesinde hem de fıtık ameliyatı olması gerektiğini belirtmiş" dedi.

Ameliyat olması gerekirken Silivri Hapishanesi'nden Sincan Hapishanesi'ne gönderilen Yavuz'un hasta halde 12 saat yolculuk yaptırıldığını belirten Yazmacı, "Sincan'a geldiğinde yolda hırpalandığı için Sincan Cezaevi kampüsündeki hastanenin acil servisine kaldırılmış, iğne yapılarak tekrar cezaevine gönderilmiştir. Üç ay sonra tekrar hastaneye kaldırılan Yavuz, 16 Kasım 2022'de ameliyat olmuştur. Yavuz ameliyattan sonra elleri yatağa kelepçeli olarak 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Serviste kalıp, bakım görmesi gerekmesine rağmen cezaevine götürülmüştür. Ameliyatlı olmasına ve kendi bakımını yapamayacak durumda olmasına rağmen tek kişilik hücrede tutulmaya devam edilmiştir" ifadelerini kullandı.

'DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'
26 Ocak'ta ameliyat edilen Yavuz'un ameliyattan sonra sadece 1 gün daha hastanede kaldığını aktaran Yazmacı, "28 Ocak'ta hapishaneye getirilip tek başına kaldığı hücreye ameliyatlı ve sondalı, ameliyat yerinde dren takılmış hali ile bırakılmıştır. Daha önce de ameliyatından sonra tek başına tutulan hastanın, bakıma ihtiyacı olmasına rağmen tekrar tek kişilik yerde tutulmasına karşı ancak yapılan itiraz sonucunda yanına, kendisine destek olan arkadaşı verilmiştir" dedi.

Yazmacı, Yavuz'un ileri yaşta ve ağır hastalıkları olduğu için sürekli olarak bakıma ihtiyacı olduğunu kaydetti ve dışarıda ailesinin yanında tedavi ve bakımlarının yapılması için acil olarak tahliye edilmesini talep ettiklerini aktardı.